Maak pittige cupcakes met Soenil Bahadoer
Ingrediënten 6 Cupcakes
1 ei
75 gr groentebouillon
85 gr olijfolie
112.5 gr bloem
5 gr bakpoeder
37.5 gr suiker
2 gr peper en zout naar smaak
½ lepeltje mosterd
14 gr kruidenboemboe
Benodigdheden cupcakes:
Beslagkom
Keukenmixer
Ingrediëmten tandoori emulsie:
70 gr Griekse yoghurt
100 gr eiwit
6 dl tandoori olie
1 eetl sushi azijn
Snufje zout
Benodigdheden:
Maatbeter en staafmixer / blender
Maak eerst je emulsie, daarna pas je cupcake!
Stap 1:De olie. Om te voorkomen dat je de kruiden allemaal apart in je mond proeft, moet je eigenlijk zelf olie maken. Je neemt neutrale olie, zoals zonnebloemolie en doet daar het kruidenmengsel van jouw keuze bij. Dat laat je (lang!) trekken en daarna ga je het door een haarnetje uitzeven. Je kunt het met tandoori doen, met kerrie, met appel, met van alles.
Stap 2:Voor de emulsie doe je het eiwit in een hoge maatbeker. Ook de Griekse yoghurt en de azijn gaan erbij. Beetje zout erbij. Pak dan je staafmixer en mix het geheel door elkaar. Het kan ook met de blender, maar met de staafmixer gaat het wat makkelijker. De emulsie gebruik je in plaats van botercrème, dat je normaal op je zoete cupcake zou spuiten.
Stap 3: De olie toevoegen, niet teveel, anders wordt het te dun! Voeg de olie beetje bij beetje toe, zodat je goed kunt zien of je een goede dikte hebt voor je emulsie. Je moet het natuurlijk nog wel op de cupcake kunnen spuiten! De emulsie wordt na het mixen nog een beetje dikker. Bewaar de emulsie in de koelkast, dan zakt hij niet in.
Let op: Met een emulsie kun je geen rozetjes maken zoals je met botercreme kan. Toefjes kunnen wel.
Stap 4: Maak je cupcakes en voeg in het beslag de boemboe van jouw keuze toe. Een boemboe is eigenlijk een mengsel van verschillende specerijen. Die doe je samen in een vijzel en maal je tot er een soort pasta ontstaat. Je kunt boemboe’s ook in de supermarkt vinden.
Extra: Recepten van de emulsies in de opdracht:
KERRIE EMULSIE
70 gr Griekse yoghurt
100 gr eiwit
6 dl kerrie olie
1 eetl sushi azijn
VANDOUVAN EMULSIE
70 gr Griekse yoghurt
100 gr eiwit
6 dl vandouvan olie
1 eetl sushi azijn
Breng op smaak met peper en zout.
SARDINE EMULSIE
70 gr Griekse yoghurt
100 gr eiwit
5 dl zonnebloem olie
1 eetl sushi azijn
1 blik sardientjes
YOGHURT EMULSIE
70 gr Griekse yoghurt
100 gr eiwit
6 dl tandoori olie
1 eetl sushi azijn
Sap van 1/2 limoen
rasp van 1 limoen