Bedreigde diersoorten: de mensapen
Er zijn zeven soorten mensapen. Dat zijn de: Oostelijke gorilla, Westelijke gorilla, Bonobo, Chimpansee, Borneose orang-oetan, Sumatraanse orang-oetan en de Tapanuli orang-oetan. Deze apen leven in tropische regenwouden en de bossen van Afrika en Azië. Ze leven in de bomen of op de grond.
Gorilla’s leven in groepen van 5 tot 10 dieren. Dit zijn een paar vrouwtjes en hun kinderen en een volwassen mannetje. Dat mannetje is dan ook de baas van de groep. Chimpansees leven met een stuk meer dieren in een groep. Die leven met wel 35 vrouwtjes, kinderen en da alfa-man die de baas is van de groep. De orang-oetan leeft grotendeels alleen.
De orang-oetans en gorilla’s vallen in de categorie ernstig bedreigd. Dit komt omdat veel delen van het leefgebied worden bedreigd door houtkap, aanleg van oliepalmplantages en bosbranden. Ook wordt in Afrika de handel in apenvlees steeds populairder. Het vlees van de mensapen is een echte delicatessen in Afrika.
Ook worden baby mensapen als huisdier gehouden. Hiervoor wordt de moeder van het dier vaak gedood.
Om de mensapen te redden worden er reservaten gebouwd waar ze veilig kunnen leven. Ook worden er stappen ondernomen om de stroperij tegen te gaan. Zo wordt er steeds strenger gecontroleerd op stropers.