RECEPT KERST MACARONS
Ingrediënten (warm) macarons beslag
165 gram poedersuiker
165 gram amandelpoeder
60 gram eiwit
1 gram kleurpoeder naar keuze (kleurstof)
165 gram kristalsuiker
80 gram water
60 gram eiwit
Benodigdheden
1x zeef
1x pan
2x grote kommen
1x pannenlikker
1x lepel
1x spuitzak groot
1x schaar
1x ballongarde
1x vel papier met macarons sjabloon
1x vel bakpapier
1x kookplaat
Overige ingrediënten voor de versiering
Cornetje met gesmolten chocolade
Eetbare pareltje en sterretjes
Eetbare spuitverf in goud of zilver
Stap 1 Zeef de poedersuiker boven een kom. Zeef boven dezelfde kom de amandelpoeder en voeg de gewenste kleurstof toe. Meng het geheel met een spatel.
Stap 2 Voeg 60 gram ongeklopt eiwit toe aan het amandelmengsel en roer het geheel goed door met een spatel. Zet dit even apart.
Stap 3 Maak de suikersiroop maar LET OP: Doe deze stap alleen met je ouders.
Pak een pan en doe de kristalsuiker en 80 gram water in de pan. Breng het geheel aan de kook op 118 graden. PAS OP! De pan kan heel erg heet worden.
Tip: voor het meten van de temperatuur kan je een speciale keuken thermometer gebruiken.
Tip: als je niet wilt werken met hete siroop, gebruik dan het recept voor het “koude” macaronsbeslag (zie recept voor de dierenmacarons).
Stap 4 Klop ondertussen, met behulp van een mixer of een garde, 60 gram eiwit op.
Stap 5 Giet daarna de warme suikersiroop bij het geklopte eiwit. Klop dit goed door tot de temperatuur is gedaald naar 40 graden. Je weet wanneer je een goed beslag hebt zodra het beslag niet van je garde afvalt en het een beetje gekruld aan de garde blijft hangen.
Stap 6 Meng dan het gekleurde amandelmengsel met 1/3e van het eiwitmengsel. Roer dit goed door elkaar met een spatel tot het beslag weer één kleur heeft gekregen.
Stap 7 Voeg vervolgens de rest van het eiwitmengsel aan het beslag toe en spatel dit langzaam voorzichtig door elkaar. Door ongeveer 20x te spatelen zal je beslag beginnen te glimmen en wordt het vloeibaarder. Dat is hoe het moet zijn.
Stap 8 Bedek een bakplaat met bakpapier.
Tip: Zoek op het internet naar een macarons sjabloon en print deze uit op gewoon papier. Leg vervolgens dit papiertje onder je bakpapier. Je ziet nu precies de grootte van de macarons en ze worden hierdoor allemaal even groot..
Stap 9 Vul een grote spuitzak met het macaronsbeslag en spuit rondjes van ongeveer 4cm doorsnede.
Tip: Hou de spuitzak in het midden van het rondje en knijp in de spuitzak. Je beslag vult vervolgens vanzelf de 4cm doorsnede.
Stap 10 Laat de macarons 20 minuten drogen. Je kan testen of ze genoeg gedroogd zijn door er voorzichtig met je vinger op te drukken. Als je macaron niet meer plakt kun je ze bakken.
Tip: Vergeet niet het gewone papier met je sjabloon onder je bakpapier vandaan te halen. Dit verbrand in de oven.
Stap 11 Plaats de macarons in een voor verwarmde oven op 165 gedurende 12 minuten.
Stap 12 Als de macarons zijn afgekoeld spuit je op een macarons een laag botercreme en druk je er een andere macarons voorzichtig op met een draaiende beweging. Doe dit met alle macarons.
Tip: je kunt de botercrème ook nog een smaakje geven.
Stap 13 Versier je macarons met bijvoorbeeld de chocolade, eetbare spuitverf of pareltjes.