
Recept Koeksisters
Ingrediënten:
Siroop
- 700 ml water
- 1 kg suiker
- 50 ml limoensap
- 2,5 cm verse gember
- 1 kaneelstokje
- zonnebloemolie
Deeg
- 500 gram bloem
- 1 eetlepel zout
- 4 eetlepels bakpoeder
- 50 gram zachte boter
- 1 losgeklopt ei
- 250 ml water
Benodigdheden:
- steelpan
- drie grote schalen
- zeef
- garde
- doek
- deegroller
- pizzaroller
- groot mes
- frituurpan of pan om in te frituren
- schuimspaan
Hoe maak je het?
Siroop
- Doe het water en suiker in de steelpan en breng aan de kook. Doe dan het limoensap, gember en kaneel erbij en laat 15 minuten koken. Laat de siroop voor ongeveer 6 uur koelen.
Deeg
- Zeef de bloem en bakpoeder in een grote kom en doe de boter erbij. Kneed een beetje voor met je vingers.
- Meng in een andere kom het ei en water met een garde.
- Maak een kuiltje in de bloem en giet daar het ei en water mengsel in. Mix totdat je een glad deeg krijgt. Dek het af met een doek en laat twee uur rusten in de koelkast.
- Olie een deegroller in en rol over het deeg uit zodat het ongeveer 5 mm dik is. Snijd het deeg in rechthoeken van ongeveer 5 bij 15 cm. Snijd twee inkepingen in het deeg, maar laat de bovenkant bij elkaar.
- Vlecht het deeg. Doe om en om de buitenste slier naar binnen. Knijp de onderkant goed dicht.
- Verwarm de olie tot 160 graden. Bak de koeksister voor ongeveer 2 of 3 minuten totdat ie goudbruin is.
- Leg de warme koeksisters in de siroop en laat ze uitlekken.