Nieuw op NPO Zapp: Gewoon. Bloot.
Kinderen worden dagelijks geconfronteerd met grote hoeveelheden reclame-uitingen. Het beeld dat daarin wordt neergezet is vaak gemanipuleerd en niet hoe een lijf er in het echt uit ziet. Dat heeft impact op de manier waarop kinderen zichzelf zien en het ideaalbeeld dat ze hebben. Tel daar alle perfecte plaatjes bij op die ze iedere dag voorbij zien komen op social media, en je kunt je wel voorstellen dat veel kinderen al op jonge leeftijd onzeker zijn over hun lijf.
Meer gewone blote lichamen = positiever lichaamsbeeld
Onderzoek wijst uit dat mensen een positiever lichaamsbeeld en zelfbeeld krijgen als ze vaker blote lichamen van gewone mensen zien, in plaats van de ‘perfecte’ lichamen die de media ons voorschotelen. Lichaamsdelen zijn er in alle soorten en maten.., en niemand zou zich daarvoor hoeven schamen. In Gewoon. Bloot. geven daarom iedere aflevering vijf doodgewone Nederlanders in allerlei soorten en maten zich bloot. En gaan daar openhartig over in gesprek met een groep kinderen uit groep 7 en 8.
Iedere aflevering staat een ander onderwerp centraal, waarover de kinderen de poedelnaakte gasten aan de tand voelen. Aan bod komen o.a. billen, piemel, vagina en borsten; lichaamsdelen die veranderen, en een belangrijke rol spelen bij kinderen aan het begin van hun puberteit. Nieuwsgierig en onbevangen, zoals alleen kinderen dat kunnen, bekijken en bevragen ze de gasten en ontdekken zo de naakte waarheid. Zonder filters. En wat blijkt, groot, klein, dik, dun.. iedereen is anders. Maar we zijn allemaal toch vooral heel gewoon.
Gewoon. Bloot. is een remake van de Deense serie Ultra smider tøjet en wordt geproduceerd door Warner Bros. in coproductie met de NTR. Het programma is ontwikkeld in samenwerking met Rutgers – Kenniscentrum Seksualiteit.
Op verzoek van de NTR heeft het NICAM beelden van het programma bekeken. Het NICAM kwam daarbij op de Kijkwijzer classificatie Alle Leeftijden.
Wil je weten waarom de NTR dit programma maakt, lees dan hier verder.