Het begin van de Olympische Spelen
De Grieken hielden veel sportwedstrijden. Ze vonden sport belangrijk als training voor het oorlogvoeren en als een manier om de goden te eren. De Olympische Spelen waren zo belangrijk dat alles ervoor moest wijken. Oorlogen werden zelfs onderbroken, zodat de mensen veilig naar Olympia konden reizen.
In de begintijd stond er slechts één onderdeel op het programma: een hardloopwedstrijd van 192 meter. Later werden steeds meer onderdelen toegevoegd: boksen, worstelen, pankration (een combinatie van boksen en worstelen), paardenrennen, verschillende hardloopwedstrijden en de pentatlon, een vijfkamp bestaande uit worstelen, hardlopen, verspringen, speerwerpen en discuswerpen. Doordat er steeds meer onderdelen bij kwamen, duurden de spelen niet één maar vijf dagen. Drie dagen werden gebruikt voor de spelen, één volgens religieuze rituelen, en op de laatste dag kregen alle deelnemers banket.
De winnaars werden beloond met een olijfkrans.
Sommige sporten die wij nu nog steeds doen, zoals hardlopen bleven bestaan. Maar in de loop van de tijd vielen er sporten af en kwamen er nieuwe bij (zoals dit jaar skateboarden). In de Griekse Oudheid mochten alleen mannen meedoen. Het was verboden voor vrouwen. Getrouwde vrouwen mochten zelfs niet komen kijken, maar ongetrouwde vrouwen wel! Waarschijnlijk was dat omdat de mannen naakt sportten. Naakt lopen was in de tijd van de Grieken wel normaler dan nu. Mensen dachten bij een naakt lijf aan goddelijkheid en schoonheid. Jonge atleten liepen trots in hun blootje rond.
Vrouwen hadden wel hun eigen spelen: de Heraia. Er waren loopwedstrijden en dat de vrouwen waren gekleed. De loopwedstrijden gingen net als bij de mannen over 600 voet, maar wel een andere voet: de voet bij mannen werd berekend op de standaardvoet in de tempel van Zeus, bij hen was 600 voet ongeveer 192 meter; de vrouwenvoet werd berekend op de voet in de tempel van Hera en was dus kleiner; zo moesten zij 160 meter lopen.
Zo’n duizend jaar lang werden de Olympische Spelen gehouden, totdat een Romeinse keizer de Spelen verbood. Pas eind 1800 kwam de Franse Baron Pierre de Coubertin op het idee de Spelen te laten herleven en in 1896 waren dan ook de eerste Olympische Spelen zoals we die nu kennen.
Wist je dat de Olympische Spelen een keer in Nederland gehouden zijn? Dat was in het jaar 1928.