Weetjes over kwallen
Kwallen bestaan vooral uit water
Kwallen hebben geen botten, geen bloed, geen hart of hersenen en bestaan voor ruim 95 procent uit water. Als je een kwal uit het water zou halen, dan zou het als een drilpudding in elkaar zakken. De overige vijf procent is het geleiachtige lichaam met cellen, een maag en mond.
Kwallen kunnen vaak niet eens zwemmen
Ze leven in zee, maar ze kunnen niet zwemmen? Ja, het is echt zo! Kwallen behoren tot het plankton, dat bestaat uit alle dieren die in zee leven, maar niet zelf tegen de stroming in kunnen zwemmen. De meeste kwallen drijven mee met de stroming van de zee. Ze kunnen zich beperkt bewegen door hun geleiachtige kop samen te trekken waardoor ze omhoogkomen.
Er bestaat een onsterfelijke kwal?!
Een kwal met het eeuwige leven? Ja, biologisch gezien wel. Als de Turritopsis dohrnii ouder wordt of zich in slechte omstandigheden bevindt, kan de kwal zichzelf verjongen. Door ouderdom kan deze kwal dus niet doodgaan, maar ze kunnen nog steeds door medebewoners van de oceaan worden opgegeten.
Het eten gaat er op dezelfde plek in als uit
In het lichaam van een kwal zit vaak slechts één opening die dient als mond én anus. Alles wat een kwal eet en vervolgens niet nodig heeft, komt er als poep op dezelfde plek uit. Amerikaanse onderzoekers ontdekten in 2019 dat er een kwal bestaat waar de anus alleen verschijnt als de kwal een grote boodschap moet doen. Bij de ribkwal, zoals de beste kwal heet, is zijn anus alleen te zien als hij ieder uur zijn behoefte moet doen. In 2022 ontdekten onderzoekers dat de knalrode ribkwal met de naam Lampocteis cruentiventer glitterachtige ontlasting heeft.
Plassen over een kwallenbeet
Over een kwallenbeet plassen is een broodje aap-verhaal. De zuurheid of de warmte van je urine zorgt er soms juist voor dat je meer pijn krijgt. En dat kan natuurlijk niet de bedoeling zijn!