Weetjes over de mier
Mieren zijn net zo oud als dinosaurussen
Mierenonderzoekers kwamen erachter dat mieren voor het eerst 130 miljoen jaar geleden voorkwamen. Ze hebben de tijd, waarin de dinosaurussen wereldwijd uitstierven, overleefd. Ook de ijstijd, een hele koude periode, hebben de mieren weten te doorstaan. Dat zijn pas doorzetters, die mieren.
Een mier heeft een lange adem
Mieren hebben geen longen, omdat hun lichaam daar gewoon veel te klein voor is. Onderzoekers kwamen er per toeval achter dat een mier maar 1 keer adem per twee minuten haalt. Mieren gebruiken hun lijfje om adem te halen via piepkleine buisjes. Die buisjes zorgen ervoor dat hun hele minilichaam zuurstof krijgt en de mier in leven blijft.
Een mier is supersterk en kan tot wel 50x zijn eigen gewicht dragen!
Mieren zijn superklein maar ook supersterk. Ze kunnen 10 tot 50 keer hun eigen gewicht dragen. Hun enorme kracht hebben ze te danken aan hun kleine formaat. Onderzoekers kwamen erachter dat de spieren in het mini-lichaam van een mier meer ruimte innemen in vergelijking met bijvoorbeeld de mens. Hierdoor kunnen ze veel meer kracht produceren.
Stel je voor: je vader weegt 80 kilo. Als hij vijftig keer zijn eigen gewicht wil optillen zou hij 4000 kilo moeten tillen. Je kan ’t vragen, maar de kans dat het hem lukt, is pas écht mini.
Een mier heeft twee magen
Dat een mier klein is, is geen groot geheim. Ze hebben geen longen, maar ze hebben in hun lijfje dan weer wel ruimte voor twee magen. Niet omdat ze hebberig zijn hoor. De ene maag vullen ze met eten voor zichzelf en de andere maag is om eten te bewaren voor soortgenoten die achterblijven met de moedermier, ook wel de koninginmier, in het nest.
Dat mieren soms vliegen heeft een goede reden
Heb je je ooit afgevraagd waarom er zoveel mieren op de wereld zijn? Mieren maken ook baby’s en dat doen ze het liefste vliegend in de lucht. Tijdens het zogenaamde paarseizoen worden er mieren geboren die tijdelijk vleugels krijgen en dus tijdelijk kunnen vliegen. Die vliegende mieren zorgen voor de voortplanting van de mier. Zo blijven er dus altijd mieren op aarde.