Jur op zoek naar Ròbert

Een recept van Jur. 

Jur maakt een boek, speciaal voor Janny. In zijn verhaal gaat hij namelijk op zoek naar Robèrt samen met het hondje van Janny. Nhaan mocht ook zelf mee jureren. Als ze ging kwispelen dan was het lekker. Koek geslaagd!

Ingrediënten

Witte chocolade & limoenkoek
470 gram roomboter
300 gram lichtbruine basterdsuiker
300 gram witte suiker
Vanille-extract
3 eieren
2 theelepels baking soda
800 gram bloem
Snuf zout
Rasp van 1 limoen

Biscuit
5 eieren
150 gram suiker
¼ theelepel zout
½ limoen rasp
125 gram bloem
25 gram amandelmeel

Italiaanse meringue botercrème
3 eiwitten
60 milliliter water
230 gram suiker
Zout
300 gram zachte boter

Decoratie
100 gram Royal icing wit
73 milliliter water
Rode, gele, groene en zwarte kleurstof 
Snoeppapier 1 stuk

Bakgereedschap
Extra bakplaten
Rechthoekig bakblik
Luizenkam of satéprikker
Snijplank
Messen
Spuitzak
Schaar
Bakpapier
Kommen
Bakjes
Weegschaal
Elektrische mixer
Microplane rasp fijn
Spatel
Spuitzakken
Spuitmondjes
Liniaal
Stekers
Mini maat beker
Maatbeker
Garde
Zeef
Lange spatel
Schaar
Pannetje dikke bodem
Suikerthermometer
Kwastjes
Deegkrabber
Bakpapier (cornet)

Recept

Voorbereiding
Verwarm de oven voor op 185 graden.
Bekleed de vormen met bakpapier.

Witte chocolade & limoenkoek
Meng in een middelgrote kom bloem, zout en baking soda.
Klop in een mixer de boter, lichtbruine basterdsuiker en witte suiker tot een licht en luchtig mengsel. Dit duurt ongeveer 2 minuten.
Voeg het ei, het vanille-extract en de limoenrasp toe aan het boter- en suikermengsel en meng goed.
Voeg de droge ingrediënten (bloem, zout, baking soda) toe en meng tot alles goed gemengd is. Meng het niet te lang.
Verdeel het beslag dun in een laag van 1/2 centimeter over 3 bakplaten en bak de platen gedurende 12 minuten in de voorverwarmde oven.
De randen zullen licht goudbruin zijn en de bovenkant zal stevig maar zacht zijn.
Steek de vormen voor de letters, teckel, jongetje, zon, bomen, 2 kaften en de rug van het boek uit de koekjes wanneer het nog warm is. 
Laat de koekjes 10 minuten afkoelen.
Bak in totaal 3 platen, 2 voor de voor- en achterkant en 1 voor de “rug” van het boek. Deze gelijk snijden na het bakken.

Decoratie
Giet ongeveer 12 milliliter water in een kom en voeg 100 gram mix toe klop het voor ongeveer 5 tot 7 minuten tot je de gewenste luchtigheid hebt.
Vul de spuitzak met de mix en je kunt gaan decoreren.
De icing heeft van zichzelf al een mooie witte kleur, maar je kunt het natuurlijk ook heel goed een mooi kleurtje naar wens geven.

Biscuit
Klop de eieren, suiker, zout en limoenrasp in de mixer voor ongeveer 5 minuten mooi luchtig.
Zeef de bloem en amandelmeel boven het mengsel en spatel dit voorzichtig door de luchtige massa heen tot er geen klontjes meer te zien zijn.
Spatel het bloemmengsel heel rustig door het beslag, zodat het mooi luchtig blijft. 
Smeer het beslag uit over de rechthoekige vorm tot ongeveer 1 cm onder de rand en bak de plak biscuit in een voorverwarmde oven van 210 graden voor zo’n 12 minuten.
Knip het snoeppapier in 2 lange slierten en steek deze in de biscuit als boekenlegger.
Verwarm 200 gram suiker met het water en verhit dit tot 118 graden.
Begin met het kloppen van het eiwit bij een temperatuur van 113
Voeg geleidelijk de overige suiker toe aan het eiwit tijdens het kloppen.
Wanneer de suiker een temperatuur heeft bereikt van 118 graden, schenk je deze straalsgewijs bij het eiwit mengsel terwijl je blijft kloppen.
Klop het eiwit tot het op kamertemperatuur is en voeg de boter eetlepel voor eetlepel toe.
Zorg dat de boter goed opgenomen is voor je de volgende lepel toevoegt.

Samenstellen
Leg 1 koek op het werkblad en smeer deze in met de botercrème.
Leg hierop de biscuit en smeer daar weer boter crème op voor de voorkant van het boek. Doe dit ook met de zijkant.
Zet de taart in de koelkast zodat de taart steviger wordt.
Decoreer het kind en de hond met de icing en de uitgestoken letters.
Haal de taart uit de koeling en decoreer de openstaande rand met de botercrème. Maak bladzijdes met een luizenkam of satéprikker.
Plak met een klein beetje botercrème alle decoratie op het boek.
Decoreer de randen van de taart met botercrème met een spuitzak en een spuitmondje zodat het netjes is.