Taartoon

Een recept van Hannah.

Hannah bakt een verjaardagstaart speciaal voor haar jarige vriendin Lise. Haar taart ziet eruit als de Instagram hit van het jaar volgens Robèrt, namelijk met een cartoon effect. Er zit een aantal superfoods in haar taart, zoals chiazaad, kokos en mango. Smullen!

Ingrediënten

Citroencake
6 eieren
450 gram fijne kristalsuiker
200 milliliter slagroom
150 gram boter (extra om in te vetten)
20 gram chiazaad
6 citroenen (rasp)
350 gram bloem
2,5 theelepel bakpoeder
1/2 theelepel zout
2 à 3 scheutjes rozenwater

Mango-sinaasappel curd
160 gram verse mango’s (of blokjes uit de diepvries, ontdooid)
1 sinaasappel (rasp en sap)
50 gram kristalsuiker
100 gram roomboter
3 eidooiers
1 ei
1 blaadje gelatine

Mangomousse
40 milliliter water
150 gram suiker
2 eiwitten
Snuf zout
100 milliliter slagroom
100 gram verse mango
1 blaadje gelatine 

Kokosroom
100 gram kokosroom 
200 milliliter slagroom
1 vanillestokje
2 theelepels citroengras (poeder)
2 eetlepels suiker

Versiering
150 gram rolfondant wit
150 gram rolfondant babyroze
200 gram rolfondant lichtgeel
200 gram rolfondant babyblauw
Zakje smarties
Eetbare lijm
Poedersuiker (om te strooien)
100 gram witte chocolade
200 gram pure chocolade

Bakgereedschap
2 ronde bakblikken van doorsnede 17cm
5 kommen voor de keukenmachine
4 gewone mengkommen
3 kleine kommetjes
3 steelpannetjes
Zeef
4 rubberen spatels
Gewone garde
Rasp
Kleine snijplank
Sinaasappelpers
Thermometer
Staafmixer
Hoge beker waar de staafmixer in past
3 platte ronde schalen, doorsnede 17 cm
Lineaal van 50 cm 
2 deegrollers
Groot mes 
3 lepels
2 scherpe mesjes
Plastic boetseerstokje 
Snijplankje
2 messen
Paletmes
Klein kwastje
Fondant smoother
Thermometer
Marmeren steen (voor het tempereren)
Spuitzakjes voor de chocolade 
Cocktailprikkers

Recept

Citroencake
Verwarm de oven voor op 160 graden.
Rasp de citroenen.
Weeg de boter af en doe alvast in een pannetje.
Zeef de bloem, bakpoeder en zout in een kom.
Klop eieren en suiker circa 2 minuten halfhoog tempo
Klop in een tweede kom slagroom op en voeg daarna toe aan de eieren
Laat boter smelten in een pan.
Voeg maanzaad en citroenrasp toe aan de boter en zet opzij.
Spatel bloemmengsel beetje bij beetje door het mengsel heen.
Doe daarna boter erbij en 2 of 3 scheutjes rozenwater
Bak de cake in 2 cakeblikken met een doorsnede van 17 centimeter, 50 minuten in de oven.
Laat afkoelen.

Curd
Schil de mango en snijd in blokjes (of gebruik ontdooide blokjes).
Pureer de mango met een staafmixer.
Rasp en pers de sinaasappel.
Verwarm de boter met de suiker, mangopuree, sinaasappelsap en rasp totdat de boter is gesmolten.
Voeg de eidooiers toe, en het ei.
Verwarm het mengsel langzaam onder voortdurend roeren tot 84 graden.
Haal de pan van het vuur en voeg de uitgeknepen gelatine toe.
Zeef de curd en stort op een platte schaal.
Giet in twee schaaltjes van 17 centimeter doorsnede.
Laat 15 minuten opstijven in de vriezer.

Mangomousse
Klop 100 milliliter slagroom op. Zet dit apart in de koelkast. 
Los 1 blaadje gelatine op in warm water.
Houd 2 eetlepels suiker apart.
Verwarm de rest van de suiker in een pannetje. 
Voeg daarna 2 eiwitten met een snuf zout in een mengkom voor de keukenmachine.
Als de temperatuur van de suiker 110 graden is, begin dan met kloppen. 
Voeg de eetlepels suiker toe. 
Verwarm de suikersiroop tot 118 graden, dan in straaltje erbij.
Zet de mixer op maximaal en mixen tot het mengsel lauw is.
Voeg mangopuree en slagroom toe met een spatel, meng rustig door.
Voeg opgeloste gelatine toe.
Zet koud in de vriezer.

Kokosroom
Wanneer het blikje kokosmelk een tijdje heeft stilgestaan (dus schud niet) ontstaat er bovenop een dikke laag kokosroom. Schep dat er uit tot je 100 gram hebt.
Klop dan de slagroom met de kokosroom, suiker, vanille en citroengras tot stijve pieken.
Zet koud in de vriezer.

Opmaken
Snijd de cakes allebei horizontaal doormidden.
Begin met een laag cake. Leg daarop de curd.
Dan een tweede laag cake. Leg daarop de mousse.
Dan een derde laag cake. Leg daarop de kokosroom.
Dan een vierde laag cake.
Smeer van boven en aan de zijkant in met de kokosroom.
Meet de hoogte van de taart.
Zet de taart koud.
Rol een lange plak (ongeveer 10 bij 55 centimeter) lichtgeel fondant.
Rol een lichtroze fondant rol uit (iets groter dan een diameter van 17 centimeter) en snijd golfjes in de randen.
Bekleed de zijkant van de taart.
Bekleed de bovenkant van de taart.
Druk aan met een smoother.
Maak met een witte strook fondant de ‘vulling’.
Maak met een strook lichtblauwe fondant nog een ‘vulling’.
Plak alles met eetbare lijm vast.
Maak een kaarsje van fondant, en twee slagroomtoeven.
Versier met smarties.
Breng een pan met water aan de kook.
Smelt de witte chocolade in een metalen kom boven het kokend water. Laat het niet heter worden dan 50 graden.
Giet de chocolade in een spuitzakje.
Spuit de naam en jaartal van de jarige op.
Gebruik een cocktailprikker en leg in de naam voor houvast.
Smelt de pure chocolade in een metalen kom boven het kokend water.
Laat het niet heter worden dan 50 graden.
Giet 2/3e van het warme gesmolten chocolade op een marmeren steen.
Tempereer de chocolade tot 22 graden.
Breng samen met de nog warme chocolade.
Giet de chocolade in een spuitzakje.
Omcirkel de naam en jaartal met pure chocolade.
Omrand alles met de chocolade (alsof het getekend is).