Ik pronk met mijn boomstronk…

Een recept van Hannah.

Kaneel, koffie en chocolade, dat zijn de ingrediënten van de boomstam van Hannah. Ze maakt paddenstoelen van frambozen en egels van marsepein. Als verrassing zit er nog zelfgemaakte karamel in de boomstam. Smullen!

Ingrediënten

Chocoladebiscuit
5 eieren
135 gram suiker
110 gram bloem
40 gram cacaopoeder
2 theelepels kaneel
2 eetlepels maïzena
Snuf zout
100 gram poedersuiker

Vulling met karamel en koffie
100 gram suiker
25 milliliter water
200 milliliter slagroom
2 à 3 eetlepels (espresso) oploskoffie
200 gram mascarpone

Chocoladecrème
100 gram suiker
30 milliliter water
400 milliliter volle melk
100 milliliter slagroom
½ vanillestokje
45 gram custardpoeder
2 eidooiers
Mespuntje zout
300 gram boter
90 gram poedersuiker
350 gram pure chocolade
150 gram pistachenoten

Decoratie
200 gram marsepein
1 bakje frambozen 
75 gram witte chocolade
75 gram pure chocolade 
2 theelepels kaneel
100 gram pistachenoten 
Rode kleurstof
Gele kleurstof

Bakgereedschap
Weegschaal
Keukenmachine met garde, menghaak en deeghaak
3 mengkommen van keukenmachine
4 gewone mengkommen
6 kleine kommetjes
Zeef
Garde
4 rubberen spatels
2 bakplaten
2 theedoeken
Bakpapier
2 Pannetjes
Thermometer
Platte schaal
Plasticfolie
Speciale spuittuitjes (voor de chocolade crème en blaadjes)
Spuitzakken
2 klein kwastjes
Vijzel
Stukje jute/stof (voor de afdruk van het hoedje van de eikeltjes)
Pizzaschep of spatel
Grote pan

Recept

Chocoladebiscuit
Verwarm de oven voor op 220 graden.
Splits de eieren.
Klop de eiwitten met het zout in een kom met de elektrische handmixer stijf.
Voeg lepel voor lepel de kristalsuiker toe en klop tot de suikerkristallen zijn opgelost en het eiwit mooi glanst.
Klop in een tweede kom de eidooiers los.
Meng eidooiers op de laagste stand door de eiwitten.
Zeef de bloem, cacao en maïzena erboven, spatel alles er rustig door.
Schep het beslag op een bakplaat en verdeel het in een mooie egale laag met het paletmes.
Bak de cake in het midden van de oven in ongeveer 6 tot 10 minuten
Leg twee schone theedoeken op het aanrecht en bestrooi die royaal met poedersuiker.
Stort de cake er ondersteboven op en trek voorzichtig het bakpapier eraf.
Rol de cake met behulp van de theedoek op en laat 10 minuten opgerold liggen.
Rol daarna uit en laat afkoelen.

Vulling
Verhit water en suiker en laat karamelliseren.
Blus af met de slagroom en laat de karamel rustig in de slagroom oplossen.
Kook in tot gewenste dikte.
Meng slagroom met de oploskoffie en klop op.
Voeg de karamel toe.
Meng met mascarpone en zet in de koelkast om op te stijven.

Chocolade crème
Verhit de suiker met water tot 185 graden en laat het mengsel karamelliseren.
Voeg de slagroom, vanillestokje en 350 milliliter melk toe aan de gekarameliseerde suiker en breng wederom aan de kook. 
Roer de overige melk met de custard, zout en eidooiers tot een papje.
Giet een scheut hete melk bij het papje en roer goed door. 
Giet alles terug in de pan en verwarm al roerend tot een stevige banketbakkersroom.
Stort op een diep bord, dek het af met folie en laat afkoelen.
Klop de boter wit en luchtig in een staande mixer
Voeg poedersuiker toe en klop nog verder.
Haal de peulen van de vanille uit de afgekoelde banketbakkersroom.
Voeg de banketbakkersroom in kleine delen toe aan het boter-suikermengsel.
Laat het geheel nog eens 15 minuten kloppen op middelhoge stand zodra de room volledig is toegevoegd.
Smelt ondertussen de chocolade.
Haal een klein deel van de botercrème uit de kom.
Doe het in een spuitzak en laat afkoelen in de koelkast.
Houd nog een beetje boter crème apart en meng met rode en gele kleurstof en doe dit in een spuitzak.
Zet de mixer weer aan op middelhoge stand en voeg in een langzame straal de gesmolten chocolade toe.
Zorg ervoor dat alles mooi opgenomen is in de crème.
Doe nu de chocoladecrème in een derde spuitzak.
Leg alle spuitzakken in de koelkast

Opmaken
Smeer de vulling op de biscuitrol en rol op.
Snijd een van de kanten mooi af.
Snijd de andere kant langer af en plaats naast de boomstronk.
Decoreer de boomstam in de lengte met de chocolade crème.
Decoreer de boomstam aan de kopse kant met de karamel crème.
Decoreer met de oranje/rode boter crème en maak herfstblaadjes.
Smelt witte chocolade.
Maak van marsepein, frambozen en witte chocolade paddenstoelen.
Maak de pistachenoten fijn in een vijzel en maak hier een moslaag van. 
Maak van marsepein egeltjes (met een schaar).
Maak van marsepein, kaneel en chocolade de eikeltjes (rol marsepein en dip de hoedjes in de chocolade).
Maak van chocolade twee oogjes bij de egeltjes.