Waar is dat feestjuh?
Mira maakt een hele bijzondere taart: de binnenkant moeten haar roots voorstellen uit Turkije en de buitenkant ziet eruit als haar thuis, in Deventer. Ze verwerkt pistachenoten in de taart. Laat dat nou net Janny's favoriete smaak zijn!
Ingrediënten
Siroop
1 vanillestokje
225 gram suiker
275 milliliter water
2 stuks kardemom
2 stuks kruidnagel
1 kaneelstokje
1/4 citroen
Cake
400 gram bloem
20 gram bakpoeder
550 gram suiker
1/2 theelepel zout
155 gram gemalen pistache
120 gram griesmeel
160 gram roomboter
4 eieren
1 vanillestokje
500 milliliter melk
Slagroom
750 milliliter slagroom
250 gram mascarpone
10 passievruchten
2 eetlepels poedersuiker
30 gram gemalen pistache
Botercrème
300 gram roomboter
250 gram poedersuiker
2 theelepels vanillepasta
Fondant
300 gram pastelblauw
300 gram pastelgeel
300 gram pastelroze
300 gram mintgroen
Decoratie
Ronde snoepjes pastelkleur
IJzerdraad 30 centimeter
Zwarte eetbare stift
12 pastelkleurige ballonnen
Eetbare lijm
Tylo extra white
Bakgereedschap
3 ronde bakblikken van 15 centimeter
3 mengkommen van de keukenmachine
2 menghaken
1 draadgarde
4 mengkommen
Liter maatbeker
4 pannenlikkers (2 groot 2 klein)
4 eetlepels
4 theelepels
Fondantuitroller
2 smeermessen
1 pizzaroller
1 mes
1 schraper
Bakpapier
Zeef
Rooster voor afkoelen cake
2 glaceermessen
Sausfles
Trechtertje
2 penselen
2 theedoeken
Cakeboard 15 centimeter
Draaiplateau
Presentatie
Diverse uitstekers letters en gebouwen
Taartplateau
Pastel ballonnen
Recept
Cake
Verwarm de oven op 180 graden.
Zeef je bakpoeder en bloem twee keer en zet dit apart.
Doe de suiker, zout, gemalen pistache, griesmeel en de boter in de kom.
Klop de ingrediënten met de keukenmachine tot een glad beslag.
Doe in een andere kom het merg van de vanille, eieren en de melk en klop dit tot een geheel.
Voeg dit beslag bij het andere beslag en voeg als laatste de bloem toe. Klop het tot een fijne mix.
Vet de 3 bakblikken van 15 centimeter in en bedek de bodem met bakpapier.
Verdeel je cakemengsel over de drie bakblikken. Bak ze alle drie in de voorverwarmde oven voor 45/50 minuten.
Bereiding siroop
Doe het water in een steelpan en voeg hier de suiker aan toe.
Snijd het vanillestokje doormidden en schraap de binnenkant uit. Voeg dit toe aan het suikerwater.
Voeg de kardemon, kruidnagels en de kaneelstok toe aan het water.
Snijd de citroen in partjes van een kwart en voeg een kwart citroen bij de rest. Kook dit 15 minuten.
Zeef je kruidensiroop in een kom. Laat de siroop afkoelen in de koelkast.
Slagroom
Snijd de passievrucht door de helft en schep al het vruchtvlees eruit. Leg dit in een zeef.
Zet onder de zeef een kom en druk met behulp van een lepel al het sap uit de passievruchten.
Doe de slagroom, mascorpone, poedersuiker en het passievruchtsap in een kom.
Klop dit tot een stevig slagroomvulling.
Doe de slagroom in de koelkast en laat dit opstijven.
Botercrème
Doe de boter, poedersuiker en de vanillepasta in de kom en klop met behulp van een keukenmachine op een middelhoog stand tot een luchtige romige botercrème.
Klop de botercrème goed door tot het mooi wit van kleur is.
Deel de botercrème door twee. De ene helft heb je nodig voor het afsmeren en de andere helft om dijkjes te maken.
Taart afsmeren
Snijd de kapjes van de drie cakes af.
Smeer de eerste laag van je cake in met de kruidensiroop.
Doe voor de dijkjes de botercrème in een spuitzak en knip het mondstuk eraf.
Maak dijkjes met de botercrème.
Voeg binnen de dijkjes de passievruchtslagroom toe.
Herhaal dit met de twee cake. Leg dit op elkaar. Leg ook de derde cake erop.
Smeer de cake in met botercrème.
Maak er een strakke taart van en zet hem daarna in de koelkast.
Versieren
Pak je fondant, rol het uit en maak stroken van 40 centimeter. Van iedere kleur heb je twee stroken nodig.
De onderkant van de strook moet recht zijn, de bovenkant maak je golvend.
Begin met de bovenkant van de taart. Laat de stroken elkaar overlappen.
Doe dit je helemaal tot de onderkant van de taart.
Versier zoals jij een verjaardagstaart wilt hebben.