Verrukkelijk vallende blaadjes
Sara kiest voor een kruidige smaak: chai. Hier kan je ook thee van maken, maar Sara gebruikt het voor de ganache en de vulling van de cake. De decoratie maakt ze van fondant en chocolade. Ze maakt elfenbankjes aan de zijkant door amandelschaafsel in de taart te steken.
Biscuitrol
3 eieren
112 gram fijne kristalsuiker
45 milliliter neutrale plantaardige olie
1/8 theelepel azijn
1 vanillestokje
Mespuntje zout
45 gram bloem
20 gram cacao
1/2 tl bakpoeder
Vulling met chai
300 gram monchou
120 gram mascarpone
20 gram poedersuiker
1/3 theelepel gemalen kaneel
1/3 theelepel gemalen kardemom
1/3 theelepel gemalen gember
1/4 theelepel gemalen anijs
1/8 theelepel gemalen kruidnagel
Ganache
300 gram melkchocolade
200 gram slagroom
50 gram roomboter
25 gram honing
4 zakjes chai thee
Decoratie
25 gram amandelschaafsel
Royal Icing
6 gram eiwitpoeder
250 gram suikerbakkerspoeder
2 gram gele gelkleurstof
2 gram blauwe gelkleurstof
Decoratie
200 gram rode rolfondant
50 gram witte rolfondant
200 gram oranje rolfondant
50 gram paarse rolfondant
50 gram bruine rolfondant
50 gram zwarte rolfondant
200 gram gele rolfondant
50 gram groene rolfondant
Bakbenodigheden
2 handdoeken
2 mengkommen van de keukenmachine
2 theedoeken
2 vaatdoekjes
2 wegwerpspuitzakken
2 spatels
2 houten lepels
3 grote glazen kommen
3 kleine glazen kommen
Afmeetmaatjes
Bakpapier
Bakspray
Bakvorm biscuitrol
Bloem en blaadjes vormpjes
Bloemdraad
Bloemtape
Fondant decoreermesjes
Fondantroller
Grote ondiepe schaal
Grote zeef
Handmixer met gardes
Keukenmachine
Kleine garde
Kleine zeef
Spuitmondjes klein, gras
Staafmixer
Steelpannetje met deksel
Taartrooster
Vershoudfolie
Vloeistof thermometer
Weegschaal
Het recept
Biscuitrol
Verwarm de oven voor op 190 graden boven en onderwarmte.
Vet een A4 bakvorm in met bakspray en bekleed de bodem met bakpapier.
Weeg alle ingrediënten af.
Splits de 3 eieren, zorg dat de kommen schoon en vetvrij zijn.
Doe het eiwit in de kom van de keukenmachine en voeg azijn toe.
Begin op medium stand te kloppen en voeg langzaam de helft van de suiker toe.
Laat het op een hoge stand ongeveer 3-4 minuten kloppen todat er stijve pieken zijn.
Zet het eiwit aan de kant.
Doe de andere helft suiker bij de eierdooiers en mix deze met de handmixer todat het wit is.
Voeg het merg uit 1 vanille stokje toe, een mespuntje zout en olie.
Mix nog even op een hoge stand goed door.
Spatel voorzichtig 1/3 van het eiwit door het eigeel mengsel.
Zeef daarna de bloem en de cacao bij het mengsel en spatel het er doorheen.
Als de bloem en cacao zijn opgenomen, voeg dan weer 1/3 van het eiwit toe en daarna weer 1/3 tot dat het op is.
Giet het mengsel in de bakvorm en verdeel het mengsel gelijkmatig.
Ga er met een mes nog even doorheen om de bellen eruit te halen.
Schud de vorm op het blad heen en weer en laat vallen om de lucht eruit te krijgen.
Zet 11 minuten in de oven.
Haal de biscuitrol uit de oven laat 1 keer hard vallen op het blad en draai hem om op een afkoelrek.
Laat zo 10 minuten staan.
Na 10 minuten kun je de biscuit eruit halen. Rol deze voorzichtig op en laat verder afkoelen.
Ganache
Weeg de ingrediënten voor de ganache af.
Verwarm de slagroom tot het bijna kookt.
Doe de chocolade in een kom en hang de theezakjes erin.
Giet de slagroom bij de chocolade en thee en laat dit 10 minuten staan.
Roer de ganache met een spatel goed door.
Voeg een klontje zachte boter en eetlepel honing toe en mix dit met de staafmixer goed door.
Giet het over in een grote platte schaal, dek het af met vershoudfolie en zet het in de koelkast.
Als de ganache nog niet dik genoeg is, dan kun je deze nog even opkloppen met de hand.
Chai vulling
Weeg de ingrediënten voor de vulling af.
Doe bij elkaar in de kom en meng goed.
Dek af en zet in de koelkast.
Royal Icing
Meng het eiwit poeder met water en zeef het om de klontjes eruit te halen.
Doe de suiker in een schone kom en voeg de citroensap en 3/4 van het eiwit toe.
Meng met een garde en voeg het overige eiwit ook toe.
Zorg dat de icing stevig is en maak een mosgroene kleur.
Voeg eventueel water of poedersuiker toe voor de gewenste dikte.
Doe de icing in een spuitzak en bewaar in de koelkast.
Decoratie
Maak van fondant allerlei herfstfiguurtjes.
Ideeën zijn pompoen, eikels, vallende blaadjes, slakjes, egeltjes, kabouters.
Opbouwen
Haal de biscuitrol uit de koelkast, rol deze voorzichtig uit.
Verdeel de vulling over het biscuit.
Rol de biscuitrol op.
Snijd ongeveer 10 centimeter van de rol schuin af en leg deze tegen de zijkant aan van het lange stuk.
Leg de biscuitrol op het taartrooster met daaronder bakpapier.
Haal de ganache uit de koelkast, klop hem eventueel even op.
Smeer de biscuit in met ganache.
Verplaats de biscuit naar de presentatieplank.
Maal met een vork een boomstronkmotief
Spuit het groene glazuur voor gras en mos.
De herfstblaadjes en decoratie rondom neerleggen en -zetten.
Rooster even kort het amandelschijfsel.
Je kunt het daarna gebruiken om in de boomstronk te steken, zodat ze eruit zien als elfenbankjes.