Kleine stouterd
Op Mira's taart staan 3 kabouters. Beneden staat ze zelf, samen met haar moeder. Samen zijn ze op zoek naar haar broertje, die zich heeft verstopt op het dak. Daar mag hij helemaal niet komen, dus de taart heet kleine stouterd. De toevoeging van gember aan haar biscuit en room geeft de taart een herfstige smaak.
Ingrediënten
Biscuit
5 eieren
80 gram donkerbruine basterdsuiker
Snufje zout
70 gram bloem
15 gram cacao
15 gram honing
3 sinaasappels (voor de schil)
75 gram stemgemberbollen
2 theelepels koekkruiden
Ganache
300 gram slagroom
300 gram pure chocolade
50 gram roomboter
Room
400 gram slagroom
250 gram mascarpone
30 gram poedersuiker
50 gram van de ganache
1 vanillestokje
4 eetlepels gembersiroop
Boomstam chocolade
400 gram pure chocolade
Decoratie
80 gram oranje fondant
80 gram licht groen fondant
50 gram geel fondant
80 gram donker groen fondant
100 gram wit fondant
100 gram rood fondant
100 gram huidskleur fondant
50 gram gemalen pistache
Zwarte eetbare stift
Eetbare lijm
Bakbenodigheden
Bakplaat
3 mengkommen voor de keukenmachine
3 kommen
Zeef
2 messen
Draaiplateau
Snijplank
Keukenmachine
2 draadgardes
2 sauspannen
2 bakpapiertjes
4 pannenlikkers
3 palletmessen
Schraper
Rooster voor afkoelen
Theedoek
Garde
Cakeboard van 10 cm
Knoflookpers
Recept
Cake
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Schil de sinaasappels met behulp van een dunschiller en hak ze fijn.
Hak ook de gemberbollen.
Doe gember en de sinaasappelschil in een kom en voeg hier de honing aan toe.
Meng dit tot een stroperig geheel en zet weg.
Doe eieren, zout en basterd suiker in de kom en klop het op de hoogste stand van de keukenmachine 10 minuten tot een schuimig mengsel.
Zeef ondertussen de koekkruiden, bloem en cacao en spatel dit luchtig door de eieren.
Spatel voorzichtig de sinaasappelschil door je cakebeslag.
Bekleed je ovenbakplaat met bakpapier en giet je cakebeslag hierop uit.
Bak je beslag in de oven voor 10-12 minuten op 200 graden.
Schorseffect
Voor het boomschorseffect smelt je chocolade in de pan.
Breek de chocolade in kleine stukjes.
Doe dit in de pan en smelt het. Het mag niet koken.
Leg een bakpapier op het aanrecht en giet de gesmolten chocolade op het bakpapier.
Rol dit op en leg het in de vriezer.
Ganache
Verwarm de slagroom in een pan
Vervolgens voeg je alle chocolade erbij.
Haal het van de kookplaat en klop het glad.
Voeg daarna de roomboter toe.
Giet je ganache over in een kom of diepe schaal en laat het afkoelen in de koelkast.
Vulling
Doe de mascarpone, slagroom, poedersuiker, ganache en gember siroop in een kom en klop het tot een stevige vulling.
Laat het opstijven in de koelkast.
Opmaak
Snijd de cake in de lengte in 3 gelijke lange repen.
Smeer de eerste rol in met de vulling en rol het op.
Vervolgens doe je het zelfde met de tweede cake reep, maar dit rol je om de eerste rol heen.
Vervolgens herhaal je dit met de derde reep.
De rol smeer je af met de ganache.
Haal de rol chocolade uit de vriezer
Rol het uit, waardoor je allemaal chocolade stukjes krijgt.
De mooiste plak je verticaal tegen de rolcake.
Wat overblijft aan chocolade smelt je in de pan.
Met behulp van een kwast smeer je de boomstam in met de gesmolten chocolade.
Versier de boomstam naar wens of zoals het voorbeeld.