Opa’s Beatles taart
De opa van Floris is groot fan van The Beatles. Daarom maakt Floris een taart voor hem. En dat is geen toeval, want zijn opa is precies op de dag van de opnames jarig! Het is een vrolijke taart geworden, want er zitten regenboog sprinkles in.
Ingrediënten
Biscuit (2 taarten)
9 eieren
255 gram fijne kristalsuiker
2 vanillestokjes
195 gram bloem
65 gram maizena
180 gram bakvaste sprinkles
10 gram boter voor invetten
260 gram regenboog sprinkles
Blauwe bessen vulling
1050 gram blauwe bessen
3 sinaasappels
75 gram suiker
15 gram maizena
Witte chocolade botercrème
340 gram witte chocolade
1 vanillestokje
460 gram plantaardige roomboter
120 milliliter slagroom
480 gram banketbakkerssuiker
1 kleine theelepel zout
Decoratie
600 gram funcake marsepein ice blue
100 gram zwart of donkergrijs marsepein
75 gram geel marsepein
75 gram oranje marsepein
75 gram rood marsepein
75 gram groen marsepein
Poedersuiker
4 taartkaarsje met houders
Dowels voor de onderste taart
Bakbenodigheden
Keukenmachine
2 kommen voor keukenmachine
Opzetstuk klopper en vlinder
Weegschaal
Aardappelschilmesje
Dowels
Zeef
Lepel
Spatel
Springvorm 25 cm
Springvorm 18 cm
2 roosters voor in de oven
2 taartroosters
Pan
Snijplank en aardappelschilmesje
Citruspers
Pan
Au bain-marie kom
Maatbekertje
Spuitzak met een spuitmondje
Werkmatjes
Taartzaag met 2 zaagjes
Boetseersetje voor marsepein
Uitsteekvormpjes (letters, sterren, overtrekmallen)
2 deegrollers voor marsepein
2 draaiplateau’s
2 taartkarton (max 18 cm en een 30 cm)
Pizzasnijder
Plaatkrabber
Smoother
Recept
Biscuit
Verwarm de oven voor op 180 graden hetelucht. Zodra hij warm is, op onder en boven warmte.
Splits de eieren.
Klop de eiwitten luchtig met de keukenmachine met klopper.
Voeg de kristalsuiker schep voor schep toe.
Voeg merg van 2 vanillestokjes toe.
Klop het eigeel los en spatel dit door het eiwit met suiker.
Zeef de bloem met en maïzena. Voeg dit toe aan het ei/suikermengsel.
Spatel de bakvaste sprinkels door het beslag.
Vet 2 bakvormen in.
Verdeel het biscuit over de vormen en bak het af, de biscuit van 18 centimeter voor ongeveer 22 minuten en de biscuit van 25 centimeter voor ongeveer 36 minuten.
Blauwe bessen vulling
Doe 750 gram blauwe bessen, suiker en sap van de sinaasappels in de pan. Houd het sap van een halve sinaasappel over.
Breng aan de kook.
Meng 15 gram maizena met het overgebleven sinaasappelsap tot een papje. Doe dit bij de pan op het vuur.
Laat het 5 minuten doorkoken en blijf roeren. Check of hij goed gegeleerd is.
Meng de overige bessen door de vulling. Laat in grote schaal zo snel mogelijk afkoelen.
Witte chocolade botercrème
Smelt de witte chocolade au bain-marie met de vanille.
Draai de boter los voor 10 minuten, zodat het wit wordt.
Schep de banketbakkerssuiker per schep erdoorheen. Laat een tijdje draaien zodat suiker oplost.
Meng de chocolade (iets afgekoeld) met de slagroom en een beetje zout door de botercrème.
Decoratie maken
Maak de letters, verschillende maten en kleuren van sterren, hints naar liedjes (octopus, zon, submarien, Penny lane, hart, ballonnen in regenboog, zebrapad).
Rol de marsepein uit om de taart te bekleden, ongeveer een doorsnee van 31 centimeter.
Taarten opmaken
Snijd de taart met de taart-zaag doormidden.
Vul de spuitzak met de botercrème.
Doe op iedere laag een dun laagje botercrème, dammetje spuiten en aardbeivulling erin.
Smeer beide taarten af.
Zet de kleine taart eventueel in de shockvriezer en bekleed het dan met confetti sprinkles.
Zet de grote taart eventueel in de shockvriezer en bekleed met marsepein.
Versiersels plaatsen
Leg het zebrapad erop.
Leg de letters erop en verdeel dit mooi.
Verdeel de hints naar de liedjes.
Verdeel de sterren en plaats tot slot de kaarsjes.