Boompje nooit genoeg

Een recept van Floris.

Floris maakt een herfstige boomstam met een pompoenbiscuit. De rol is ook nog eens gevuld met pompoen botercrème en afgemaakt met chocoladeschotsen als boomschors. Hij maakt er mozaïekkoekjes bij ter decoratie, die moeten kleine boomstammetjes voorstellen naast de taart. 

Ingrediënten

500 gram pompoenblokjes

Chocoladebiscuit
5 eieren
110 gram witte basterdsuiker
1 vanillestokje
90 gram bloem
30 gram cacaopoeder 
½ theelepel zout
8 gram maïzena 

Pompoenbiscuit 
3 eieren

100 gram witte basterdsuiker
100 gram patentbloem
250 gram pompoenpuree (van de pompoenblokjes)
¼ theelepel zout
½ theelepel bakpoeder
½ theelepel baksoda
1 theelepel kaneel
¼ theelepel gemalen noodmuskaat 
¼ theelepel gemalen kruidnagel
½ theelepel gemberpoeder 

Pompoenkruiden botercrème
150 milliliter sojamelk
100 gram pompoenpuree (van de pompoenblokjes)
1 vanillestokje 
25 gram custard
25 gram lichtbruine basterdsuiker
3 theelepels pumpkin spice kruiden
300 gram plantaardige roomboter
105 gram banketbakkerssuiker
200 gram ongezouten pecannoten

Vanille koekjes
60 gram plantaardige roomboter 
32 gram banketbakkerssuiker
95 gram patentbloem 
1/2 vanillestokje  
1 eigeel
Snufje zout
2 eetlepels sojamelk

Chocolade koekjes
50 gram plantaardige roomboter
40 gram banketbakkerssuiker
75 gram patentbloem
1 eiwit 
1/2 vanillestokje
15 gram maïzena
8 gram cacao
Snufje zout

Boomschors
200 gram pure chocolade 

Bakbenodigheden
Knoflookpers  
Deegroller
Huishoudfolie
2 bakvormen voor biscuit  
Taartroosters
Keukenmachine
3 à 4 afweeg/splitsbakjes/terugkoelschaal
Bakpapier
Handmixer (met deeghaken)
Vershoudfolie
Pannetje
Au bain-marie schaal en pan
Spatel
Marmersteen
Chocolade plamuurmes
Thermometer
Paletmes
Kwast  
Verschillende silicone bakmatjes (of bakpapier)
Liniaal / rolmaat uit de keuken  
Paddenstoelen steekvorm  

Recept 

Pompoenpuree
Doe de blokjes pompoen in een pannetje.
Doe een klein scheutje water in de pan, leg de deksel op de pan en laat de pompoen gaar pruttelen.
Als de pompoen zacht is, is het klaar. Dit duurt meestal ongeveer 25 minuten.

Pureer de zachte pompoen met de staafmixer.  
Hang de pompoen in een kaasdoek of dunne theedoek uit en laat een tijdje zo staan. Zo kan het vocht uit de puree druppelen en wordt de puree wat dikker.  
De puree is nodig voor het pompoenbiscuit en voor de botercrème.  

Chocoladebiscuit
Verwarm de oven voor op 230 graden hete lucht.
Splits 5 eieren, klop de eiwitten luchtig en voeg de basterdsuiker geleidelijk toe.
Klop de eigelen los en spatel ze door de eiwitten. 
Weeg de droge ingrediënten af: patentbloem, maizena en cacao.  
Zeef de droge ingrediënten en spatel ze door het ei-suikermengsel.  
Bak de rol in 9 minuten gaar.

Pumpkinbiscuit
Splits 3 eieren.
Klop de eiwitten met basterdsuiker schuimig.

Voeg een schep van het schuimige eiwit door de pompoenpuree. Voeg hier ook de eigelen aan toe.  
Spatel het pompoenmengsel door de rest van het eiwit met suiker. 
Weeg de droge ingredienten af: patentbloem, bakpoeder, baksoda, kaneel, noodmuskaat, kruidnagel, zout en gemberpoeder. 
Zeef de droge ingrediënten en spatel door het ei-suikermengsel.  
Bak de rol in 9 minuten op 230 graden.

Pompoen-kruiden botercrème 
Verwarm de sojamelk, pompoenpuree en het merg van het vanillestokje samen. 
Maak een papje van de
custardpoeder, basterdsuiker en pumpkin spice.
Voeg een beetje warme melk toe en meng het goed. 
Is het goed gemengd? Voeg de pompoen in delen bij het custardmengsel.
Giet het terug in de pan en kook het door tot het indikt.  
Koel het daarna in de shockvriezer. 
Draai de plantaardige roomboter wit met een vlinder voor 10 minuten.
Doe de lichtbruine basterdsuiker lepel voor lepel bij de boter, gevolgd door de losgeklopte pompoenbakkersroom.

Koekjesdeeg

Vanilledeeg
Klop de boter, poedersuiker, vanillemerg, melk, eigeel en een snufje zout even los. 
Doe er bloem bij en meng dit door elkaar.
Leg het in folie in de koeling. 

Chocoladedeeg
Klop boter, poedersuiker, vanillemerg en een snufje zout even los.
Voeg eiwit toe aan het botermengsel.
Zeef de bloem, maizena, cacao poeder en voeg dit toe aan de boter. 
Leg in folie in de koeling. 
Rol beide degen dun uit. Leg ze op elkaar.
Rol ze rustig op. Leg ze opgerold even in de vriezer.
 
Is de rol hard genoeg? Snijd het dan in dunne plankjes.
Bak de rol op 170 graden boven- en onderwarmte voor ongeveer 20 minuten. 

Decoratie maken
Maak van marsepein paddenstoelen, eikeltjes, een kaboutermannetje, kaboutermeisje en deurtje.
Hak de pecannoten.

Boomschors
Verwarm de chocolade au bain-marie tot het gesmolten is.
Tempereer de chocolade, 2/3 op marmersteen en terugkoelen in beweging.
Voeg de chocolade samen. Zorg dat de pure chocolade 31 graden is bij het bewerken ervan.
Trek met een kwast strepen chocolade op de bakmatjes. 
Schaap de restjes van de marmersteen om het pad te maken.
Laat het drogen en koelen. 

Rol opmaken
Smeer tussen de biscuitlagen een laagje pompoencreme en strooi er grofgehakte pecannoten over.
Leg de lagen op elkaar en smeer op beide lagen de crème en de nootjes.
 
Rol de rol stevig op met behulp van een schone theedoek. Doe dit goed strak.
Laat het eventueel even koud opstijven.
Snijd het uiteinde van de rol af. 
Zet de rol rechtop en smeer de buitenkant af met pompoencrème.
Plak de chocolade boomschors en deur aan de buitenkant. 
Zet de decoratie eromheen neer.