Chip chop en scoor
Hockey is de favoriete sport van Mira, daarom maakt zij een hockey taart. In de taart zit een zoutje van karamel met een knappertje van pinda. Ook zit er een heerlijke bananenmousse in. De taart wordt afgesmeerd met botercrème zo groen als gras met een hockeystick die dwars door de taart heen steekt.
Ingrediënten
Biscuit
150 gram patisseriebloem
150 gram suiker
30 gram cacao
1 vanillestokje
5 eieren
Karamel
230 gram roomboter
300 gram witte basterdsuiker
250 milliliter slagroom
1 theelepel vanillepasta
50 gram pindakaas met stukjes
Bananenmousse
3 bananen
Sap van 1 citroen
180 gram suiker
6 gelatineblaadjes
200 milliliter water
750 milliliter slagroom
500 gram mascarpone
Botercrème (dijkje)
100 gram roomboter
100 gram poedersuiker
1 theelepel vanillepasta
Russische botercrème (buitenkant)
400 gram roomboter
250 gram gecondenseerde melk
2 theelepels donkergroene kleurstofpasta
2 theelepels lichtgroene kleurstofpasta
30 gram gemalen kokos
Decoratie
100 gram wit fondant
100 gram lichtpaars fondant
100 gram roze fodant
100 gram bruine fondant
Eetbare lijm
Tylose poeder
3 brede satéprikkers
Recept
Biscuit
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Klop eieren, suiker en vanille 10 minuten op de hoogste stand met de keukenmachine.
Zeef ondertussen bloem en cacao en spatel de bloem massa door je luchtige ei mix.
Vet het bakblik van 17,5 centimeter in met een bakspray en bedek de onderkant met bakpapier.
Giet je biscuitmix in je bakblik en bak het in de voorverwarmde oven ongeveer 25-30 minuten.
Karamel
Smelt de boter. Zorg ervoor dat het niet gaat koken.
Voeg de suiker toe en laat het smelten.
Voeg de slagroom toe. Zorg voor een gladde massa.
Voeg als laatste de pindakaas toe.
Doe het beslag in een diepe schaal en laat het afkoelen in de koelkast.
Bananenmousse
Pureer de banaan met suiker in een blender.
Week de gelatineblaadjes in een diepe kom met voldoende water.
Klop de slagroom en mascarpone stijf met behulp van de keukenmachine.
Los je gelatine op in een pan met je citroensap.
Haal de gelatine door de banaan en roer het door de slagroommix. Zet het gelijk in de koelkast.
Botercrème (dijkjes)
Klop je boter tot dat het helemaal wit is geworden en voeg de poedersuiker toe.
Doe dit in een spuitzak. Je hebt dit nodig voor je dijkjes in de taart.
Russische botercrème
Klop de roomboter op een middenhoge stand tot dat het helemaal wit is.
Voeg vervolgens de gecondenseerde melk toe.
Klop dit totdat je botercrème een fijne massa wordt.
Verdeel je botercrème in tweeën.
Meng je eerste gedeelte met donkergroene kleurstof en het tweede gedeelte met lichtgroene kleurstof.
Doe de beide groene botercrèmes in spuitzakken.
Afwerking
Zaag je taart in twee lagen.
Smeer eerst de biscuit in met de karamel.
Spuit nu een dijkje, dit doe je op het uiterste randje.
Na het dijkje doe je banaanvulling netjes tussen je dijkrand op je biscuit.
Leg je tweede biscuitlaag op je eerst laag.
Herhaal alle stappen met karamel-dijkje-banaanvulling.
Leg de laatste biscuitlaag erop.
Pak de gekleurde botercrème.
Spuit randje voor randje om en om de groene botercrème.
Is het tot aan de bovenkant volgespoten? Trek de taart dan strak met behulp van een liniaal of glaceermes.
De overgebleven botercrème gebruik je ter decoratie.
Bestrooi dit met groene gemalen kokos voor een speels gras effect.
Mira maakte een hockeytaart, maar je kunt het helemaal zelf weten welke sport je afbeeld.
De hockeystick bestaat uit twee delen.
Maak ze vast aan een satéstokje en prik ze door de taart.
Zo lijkt het alsof de stick recht door het grasveld gaat.