Waku Waku weetjes over de gorilla

Wist je dat een gorilla boeren laat als hij gelukkig is? En dat het DNA van deze aap voor 98,3% hetzelfde is al bij mensen? Dit zijn vijf weetjes over de gorilla.

Bijna hetzelfde DNA
Het DNA van de mens verschilt maar weinig met dat van een gorilla, het is namelijk voor 98,3% hetzelfde. Het DNA van een chimpansee komt met ongeveer 98,5% het meest bij dat van de mens in de buurt.

Zilverrug
Gorilla’s leven in een groep van vijf tot vijftien apen bij elkaar. Daarvan is één mannetje de grote baas. Die wordt ook wel de zilverrug genoemd door de grijszilverkleurige haren op zijn rug. Hij bepaalt onder andere wanneer de groep eet en wanneer ze uitrusten.

Boeren van geluk
Gorilla’s kunnen niet alleen hard brullen, maar blijkbaar ook boeren laten. Dat doen ze als ze gelukkig zijn. Goed excuus voor de volgende keer dat jij een keiharde boer laat: je bent gewoon zo gelukkig!

Hapje poep
Gorilla’s eten voornamelijk planten, maar zijn daarbij niet heel kieskeurig. Op veel planten zitten namelijk kleine beestjes zoals slakken, rupsen en bladluizen. Hierdoor eet een gorilla dagelijks zo’n twee gram insecten. Heeft ‘ie daar niet genoeg aan? Dan neemt een gorilla nog wel eens een hapje van zijn eigen poep… Smakelijk!

Bedreigde diersoort
De gorilla is een ernstig bedreigde diersoort. Er worden veel regenwouden gekapt voor de houthandel en aanleg van mijnen, waardoor de westelijke laagland gorilla weinig plek heeft om te leven. Ook wordt het door het kappen van hout voor stropers makkelijker om op de gorilla’s te jagen.