
Hoe gevaarlijk zijn hete peper challenges?
Wat maakt een peper heet?
Wanneer je een hap van een peper neemt, gebeurt er iets superraars in je mond. Het voelt alsof je tong in brand staat, maar dat is natuurlijk niet echt zo. Dat komt door een stofje in de peper dat capsaïcine heet. Capsaïcine laat je hersenen denken dat je iets heel heets eet, zoals een gloeiend stuk pizza.
Je begint te zweten, je gezicht wordt warm en misschien krijg je wel tranen in je ogen. Je lichaam denkt namelijk dat het moet afkoelen! Capsaïcine maakt de peper heet, maar het is eigenlijk allemaal nepbrand. Toch voelt het behoorlijk echt.
De Scoville-schaal: hoe heet zijn die pepers echt?
Hoe weten we nou hoe heet een peper is? Daar hebben ze een speciale schaal voor bedacht: de Scoville-schaal! Stel je voor dat je het sap van een peper steeds verdunt met water. Hoe vaker je moet verdunnen totdat je de hitte niet meer voelt, hoe hoger de score.
Een paprika heeft bijvoorbeeld 0 Scoville-units, omdat hij helemaal niet pittig is. Maar een jalapeño zit tussen de 2.500 en 8.000, dat is al flink pittig! En de Carolina Reaper, de heetste peper ter wereld? Die kan wel 2.200.000 Scoville-units halen. Dat is alsof je mond in een vuurzee zit!
Zijn hete peper challenges gevaarlijk?
Het lijkt misschien grappig om een hete peper te eten voor een challenge, maar het kan soms ook fout gaan. Meestal krijg je alleen een brandend gevoel in je mond en misschien buikpijn. Maar sommige mensen krijgen hoofdpijn, moeten overgeven of voelen zich heel duizelig. Heel soms, bij mensen met gezondheidsproblemen, kan het zelfs gevaarlijk worden. Maar maak je geen zorgen, dat gebeurt bijna nooit. Toch is het slim om niet meteen een hele peper op te eten, begin met een klein stukje.
Tips voor veilig pittig eten
Wil je zelf een keer een pittige peper proberen? Dat kan, maar het is belangrijk om het slim aan te pakken! Begin bijvoorbeeld met een peper die niet zo heet is, zoals een jalapeño. Als je die aankunt, kun je langzaam iets pittigers proberen.
Als je mond in brand lijkt te staan, kan het helpen om een slok melk te nemen. Veel mensen zeggen dat melk de hitte minder maakt. Er wordt weleens gezegd dat water niet zo helpt, maar ook een koud glas water kan je tijdelijk wat verlichting van het branderige gevoel.
Het allerbelangrijkste blijft uiteindelijk dat je niet te snel eet en meteen stopt met eten als het te heet wordt. Zo blijft pittig eten leuk en hoef je niet in paniek te raken!