'Kom met de hele groep in actie'

Lees het interview met Anne-Mar! "Het is logisch dat je niet in je eentje voor iemand durft op te komen. Straks krijg je zelf een klap of lelijke opmerking naar je hoofd. Daarom spreken we in Anti Pest Club af dat je als groep voor elkaar opkomt. Want als groep sta je sterk!"  

In Anti Pest Club ga je langs bij klassen waarvan je weet dat er gepest wordt. Hoe kom je hier eigenlijk achter?

“Meestal krijg ik een mailtje van kinderen die het vervelend vinden dat iemand in de klas het pispaaltje is. Maar dit seizoen hebben we ook een berichtje gekregen van iemand die zelf zei: ‘Ik wil dat jullie langskomen, want ik word gepest.’ Dat vind ik ontzettend moedig!”

 

En dan ga je naar de klas toe?

“Dat klopt. Maar eerst spreek ik af met de kinderen die gemaild hebben, zodat zij mij kunnen vertellen wat er precies aan de hand is. Vervolgens praat ik met degene die gepest wordt verder over het probleem. Hij of zij is vaak super opgelucht om te horen dat er klasgenoten zijn die er iets aan willen doen. En daarna overval ik de klas. Het is even schrikken als ik binnenkom met een cameraploeg, maar vaak weten ze precies waarom ik er ben.”

 

Jij komt niet om de pesters op hun kop te geven, maar om met de hele klas te praten. Hoe werkt dat?

“Ik kom inderdaad niet om te horen wie wel of niet pest, maar om het probleem op te lossen! Dus we maken een kring en praten eerlijk over de situatie. En dat werkt erg goed. Van tevoren geef ik duidelijk aan dat ze geen namen mogen noemen, maar dat alles bespreekbaar is. Zo voelen alle kinderen zich veilig, de pesters en de kinderen die zich er schuldig over voelen.”

 

Je moet de klas soms best een beetje pittig toespreken, toch?

“Weet je, er zijn altijd slechts een paar kinderen die pesten. Soms is het er zelfs maar eentje! De rest van de klas staat erbij te kijken en doet niets. Die grote groep probeer ik wakker te schudden. Dan zeg ik: ‘Jullie staan er elke dag bij te kijken en doen niks! Terwijl jullie het probleem met elkaar kunnen oplossen. Jullie zijn namelijk de grootste groep en daarom ook heel sterk!’ Dat is vaak een eye opener; zo hadden ze er nog nooit naar gekeken. Daarna kunnen we samen een oplossing verzinnen.”

 

Wat is de beste manier om het pesten te stoppen?

“Het is logisch dat je niet in je eentje voor iemand durft op te komen. Straks krijg je zelf een klap of lelijke opmerking naar je hoofd. Daarom spreken we in Anti Pest Club af dat je als groep voor elkaar opkomt. Want als groep sta je sterk. Die afspraak bezegelen we met het polsbandje van Anti Pest Club. Daarna verrassen we degene die gepest werd en vertellen we op een leuke manier dat de klas nu lid is van de club en dat ze hem of haar nooit meer zullen pesten.”

 

Is het pesten daarna echt over? “Het gaat altijd beter dan daarvoor, maar het is bijna nooit helemaal opgelost. De klas moet er elke dag aan blijven werken. Gelukkig zijn ze wel flink wakker geschud en dat vergeten ze niet meer.”

 

Moet je af en toe huilen van alle zielige verhalen? “Soms krijg ik een brok in mijn keel. Als iemand mij vertelt wat hij of zij allemaal meemaakt, denk ik: waarom doen kinderen dit elkaar aan? Ik ga dit seizoen volop in de tranen. Bij George, een hele lieve jongen die gepest wordt via WhatsApp. Toen hij z’n verhaal vertelde, rolden de tranen zo over m’n wangen. Hij voelde zich schuldig dat hij gepest wordt, terwijl hij er niks aan kon doen.”

 

Wat is jouw tip voor kinderen die ook willen dat het pesten ophoudt? “Je hoeft het niet alleen te doen. Kom met de hele groep in actie. Maak samen met de juf of meester een kring en bespreek het probleem met elkaar. Wat vinden we ervan? Wat zou een oplossing zijn? Iedereen wil dat het stopt. Zelfs de pesters vinden het vaak niet leuk of hebben er spijt van. Zij pesten waarschijnlijk ook alleen maar omdat ze denken dat het cool is…maar dat is natuurlijk dikke onzin.”