Wat doet honger met je hersenen?
Zo dames. Fijn dat jullie mee willen doen aan deze hongertest. Hoe is het met jou? Ja, ik heb net lekker gegeten en nu lekker een krentenbol. Top. En met jou? Want jij hebt al even niks gegeten he. Ik heb de hele dag nog niks gegeten. Het is weer tijd voor een tweelingtest met aan de linkerkant Lisa die al 24 uur droog staat en aan de rechterkant Tess die nog even een stevige lunch naar binnen werkt. En hoe is met de trek? Ja, ik heb wel erg honger. Met deze test gaan we checken wat honger met je ruimtelijk inzicht doet en met logisch nadenken. Maar eerst de spelregels. De tweelingzussen krijgen een plank waarmee ze van eiland naar eiland moeten hoppen. Er zijn verschillende routes mogelijk. Sommige paden lopen dood. Is de volle maag of de lege maag het snelst bij Janouk? Oke Lisa, ben je er klaar voor? Ja. Top. 3, 2, 1 start. Lisa begint goed, maar dan raakt ze de weg kwijt. Is dat gerommel van haar maag of onweert het buiten?
Gaat lekker, gaat lekker. Laatste hobbel...ze haalt het! Lekker bezig! En stop de tijd. Ik ga nog niks zeggen, eens even kijken of jouw zus, die wel lekker gegeten heeft, het beter doet. Oke Tess, klaar voor? Ja, ik denk het wel. Goed zo. Daar gaan we drie, twee, één en start de tijd. Dan Tess. Het tempo zit er flink in, ze hopt van eiland naar eiland. Ze gaat ook een stuk sneller. Twijfelt niet. Heeft goed overzicht. Yes Tess! Knap hoor, en daar is het eiland met Janouk. Gehaald! En stop de tijd. Heel goed gedaan. We gaan je zus erbij halen. He dames, ik heb hier de uitslag en die liegt er niet om. Jij was supersnel. Je hebt het in 1 minuut en 11 seconden gedaan. Yes. Heel goed. Jij was wat langzamer. Maar goed, je had dan ook echt heel erg honger. Jij hebt het in 1 minuut en 26 seconden gedaan. Maar hoe werkt dat nou precies in je brein?
Net zoals een auto heeft ons lichaam en vooral ons brein brandstof nodig en die halen we uit ons eten. Bijna alles wat we eten wordt door ons lichaam omgezet in glucose. Een duur woord voor suikers en ons brein gebruikt daar ontzettend veel van, ook bij diep nadenken en problemen oplossen. Wanneer je weinig eet, krijgt je brein te weinig brandstof. Dan is het lastig om gefocust te blijven en dwalen je gedachten veel sneller af. En daarom was hongerige Lisa minder goed in het eilandenspel. Maar de test is nog niet voorbij. Ik heb een verrassing voor jullie. Kijk. Tada! Lekker stukje kip. Vooral jij zal daar heel blij mee zijn denk ik. De opdracht is eigenlijk heel simpel. Gewoon zo snel mogelijk die kip uit het kistje halen. Hier staan allerlei gereedschapsspullen. Je mag alles gebruiken. Wees voorzichtig met je vingers. Oké, daar gaan we. 3, 2, 1, go! Zo hoppa! Zo grof geweld! Ja! Nou, volgens mij is het heel duidelijk, als je honger hebt en je moet logisch nadenken, dan is dat best wel ingewikkeld. Maar als je honger hebt en er staat eten op het spel, dan word je ineens bloedfanatiek. Lekker he? Dat dacht ik al.