Wat is hyperventileren?
In je lichaam is een voortdurend verbrandingsproces gaande, waar zuurstof voor nodig is. Die haal je uit de lucht, als je inademt. De afvalstof van dit proces is koolstofdioxide, en dat adem je weer uit. Die ademhaling van jou gaat 24 uur per dag door: op een laag tempo als je slaapt, zo’n 10 tot 12 keer per minuut als je wakker bent, en bij ‘inspanning’, gaat ook de frequentie van je ademhaling ‘omhoog’.
Bij hyperventilatie gaat dat anders. Dan gaat je adem opeens veel te snel. Bijvoorbeeld door een nare mededeling op je werk. Doordat je ademhaling versnelt, verlies je te veel CO2. Je lichaam wil daar wat aan doen. Je bloedvaten worden nauwer, zenuwen extra prikkelbaar. Je kan tintelende vingers krijgen, duizelig worden, en zelfs benauwd en angstig. Ja, probeer dan maar weer ‘s rustig te ademen…
Hyperventilatie heeft vaak te maken met een paniekstoornis. Die kan behandeld worden met gedragstherapie. Een praktische tip als je een aanval voelt aankomen: ga even een flink stuk wandelen. Zo produceer je meteen meer CO2. Bijkomend voordeel: je hoeft je baas even niet te zien!