Wat is evolutie?
Al onze puike planten, vreemde vogels en andere dope dieren, die zijn niet op 1 dag geschapen maar gedurende lange tijd ontstaan oftewel geëvolueerd tijdens de evolutie.
Dit gebeurt onder invloed van natuurlijke selectie: de natuur selecteert wie leeft (en zich voortplant) en wie sterft. Wanneer een bepaalde overlevingsstrategie lang genoeg succesvol blijft, wordt die eigenschap steeds nadrukkelijker aanwezig in het DNA van een organisme. Kijk naar de staart van een mannetjespauw. Om lekker te kunnen vliegen, is het voordelig als die staart lekker kort is. Maar de partners spelen ook een rol. Als een vrouwtjespauw zich liever voortplant met een mannetje met een lekker lange staart, nou.. dan weet je het wel. En zo komen we aan die pauw met zijn bijzondere staart. Trots!
Als soorten geleidelijk veranderen, noemen we dat micro-evolutie. Als dit lang genoeg doorgaat, kunnen zelfs nieuwe soorten ontstaan. Dat noemen we macro-evolutie. De evolutie is ook van toepassing op mensen, en blijft doorgaan. Ook ons nageslacht zal zich blijven aanpassen aan de omstandigheden. Dus misschien heeft jouw kleinkind straks wel een ‘speciale vinger’ om video’s te liken. Toppie!