Hoe de podcast De Rampnacht is gemaakt

Dit jaar is het 70 jaar geleden dat de Watersnoodramp gebeurde. Door het hoge water overstroomden grote delen van Zeeland en Zuid-Holland. De EO maakte er een spannende podcast over. Maar hoe neem je eigenlijk een podcast op?

Alleen maar geluid

“Piew, piew, piew! Jij bent geraakt!” Je hebt het tijdens het spelen vast wel eens gedaan. Of misschien spreek je vaak spraakberichtjes in voor je vrienden? Eigenlijk neem je dan een beetje podcast op. Je bent een verhaal aan het opnemen zonder video. Omdat je niks ziet wordt het geluid extra belangrijk. Bij een film kun je de storm zien aankomen. Bij een podcast hóór je alleen de wind en de donder.


Doe je dat met je telefoon?

Nou, nee! Op je telefoon zit ook een microfoon, dat is waar. Maar die is niet echt heel goed. Voor de podcast zijn we in de studio gedoken. Daar heb je hele goede microfoons en mensen die daar alles van weten. Alle stemmen worden apart opgenomen. We gebruiken soms wel wel 3 microfoons tegelijk. Doordat alles dubbel is opgenomen kun je later nog veel veranderen.

Maar hoe doe je dat dan buiten?

Buiten nemen we draagbare microfoon mee. Vaak op een lange stok als een soort vishengel. Deze houden we dan dicht bij het geluid wat we willen opnemen. Zo kunnen we meelopen als iemand op klompen loopt. Maar we kunnen ook stil blijven staan. Dan klinkt het of iemand van je wegloopt. Zo kun je buiten op verschillende manieren geluid opnemen.

Is de podcast daarna klaar?

Als je zelf iets opneemt neem je alles tegelijk op. Alle verschillende geluiden zitten op 1 opname. Bij een podcast zijn alle stemmen en geluiden apart opgenomen. Met die verschillende opnames gaan we weer naar de studio. Dan pas begint het echte werk!
Daar worden de stemmen en geluiden samengeplakt. Als laatste wordt er ook muziek onder gezet. Dat is net puzzelen. Alle stukje moeten precies op het goede plekje komen. Als dat is gebeurd is de podcast af.