Hoe dragen koeien bij aan het stikstofprobleem?
Dus jij gaat Nederland van het stikstofprobleem af helpen? We gaan zeker een poging doen. Maar hoe gaan jullie dat dan doen Henk? Dat laat ik jullie zien. Dit is poep. De koe eet natuurlijk lekker gras en mais, dus dit ruikt gewoon naar compost. Ruik maar eens. Oh nee, nee, dat is prima. Dus dit is echt een waardevolle grondstof. Maar wat gebeurt er als er urine bij komt? Dan ontstaat het probleem. Wanneer we hier de urine bij de poep doen. Moet je eens ruiken. Oh ja, dat is een stuk sterker. Dit is niet goed. Dit is absoluut niet goed. Dit is een chemisch proces waardoor die ammoniak, stikstof, ontstaat en dus wegwaait. En die komt in onze mooie natuur neer en dat willen we niet. En dat gebeurt dus alleen zodra die poep en plas bij elkaar komt. Exact. En daar hebben wij een oplossing voor bedacht en dat wil ik jullie even laten zien.
Wat is dit nou? Dit is de uitvinding, het nieuwe koeientoilet. Dit is een koeienpotje! Hier laten we de koeien plassen zodat die urine niet in contact komt met de mest. Dan hebben we in de bron het probleem opgelost.
Hoe laat je een koe daarop plassen? Dat is interessant. Boven het uier, bij de koe zit een soort zenuwreflex zijn we achter gekomen. En als we die aanraken, dan gaat de koe spontaan plassen. En als wij zorgen dat dan het toiletje achter de koe zit dan plast ie in het toilet. Dit is dus gewoon de oplossing. Poepen en plassen apart. Komt er ook geen ammoniak vrij, geen stikstof in de lucht. Geen crisis!