Feitjes over muizen
Soorten muizen
Er zijn meer dan honderd soorten muizen in Nederland. De bekendste soorten muizen zijn de huismuis, de bosmuis en de dwergmuis.
Huismuis
Huismuizen zijn vooral, zoals de naam al zegt, in huizen te vinden. Ze houden niet van de kou en zijn snel bang, maar als je ze met rust laat dan kunnen ze zich in een rap tempo voortplanten en dat wil je niet natuurlijk.
Bosmuis
Bosmuizen zijn het meest actief in de avond. In de natuur, graan- en grasvelden vind je deze muis. Maar als het koud wordt, zoekt hij de warmte op. Ook vindt de bosmuis het heerlijk om in hoge objecten te klimmen.
Dwergmuis
De Dwergmuis is het kleinste knaagdier van Europa. Zij zitten het liefst in een groot grasveld en houden helemaal niet van de kou, daarom vertrekken ze in de winter naar warmere landen.
Muizen kunnen ziektes overdragen
Dit is waar! Muizen dragen namelijk ziektes met zich mee. In de urine, uitwerpselen en speeksel van de muizen kunnen veel ziektes zitten. De ziektes die muizen kunnen overdragen naar de mens zijn:
- Ziekte van Weil: Dit is een heel besmettelijke ziekte. Het wordt ook wel leptospirosen genoemd. Deze ziekte wordt via de urine van de muis verspreidt en kan ook worden overgedragen als de muis dood is.
- Salmonella: Deze bacterie veroorzaakt een heftige diarree en voedselvergiftiging. Dit komt als de uitwerpselen van de muis op het voedsel komen.
- Hantavirus: Dit virus wordt verspreid door urine. Het kan zelfs door de lucht verspreidt worden, als de urine of uitwerpselen zijn opgedroogd.
Kortom, het voorkomen van muizen in je huis is belangrijker dan je denkt. Zo weet je zeker dat je gezond blijft en andere mensen niet kan besmetten.
Muizen kunnen zich snel voortplanten
Helaas is dit feitje waar. Als de muis een heerlijke en rustig plekje heeft gevonden in je huis, gaan ze een nest maken. Een muis is 3 weken zwanger en een nest bestaat uit ongeveer 10 jongen. Dus als je een muizennest ontdekt, moet je meteen actie ondernemen!