Interview met Freek: Is hij zelf wel eens bang?
Ben je zelf nooit bang voor een dier?
Nee, bang ben ik vrijwel nooit! Ik heb niet zo veel aan bang zijn, want als ik bang ben, verlies ik mijn concentratie en dan ga ik fouten maken. En dat kan ik natuurlijk niet gebruiken als ik in het veld bijvoorbeeld een zwaar giftige slang moet melken voor onderzoek. Er zijn wel dieren waar ik een beetje de kriebels van krijg. En dat zijn reuzenduizendpoten. Brrr, die zou ik niet graag in mijn tentje hebben rondkruipen.
Wat vind je het vetste land om dieren te spotten?
Als ik echt één land moet kiezen, dan ga ik voor Suriname in Zuid-Amerika. Ik vind de jungle daar heerlijk. En daar kan je echt heel goed dieren spotten, elke dag. Ik weet gewoon dat ik, iedere keer als ik daar ben, ik mooie, bijzondere wilde dieren ga zien. Groot en klein. En alleen al bij die gedachte denk ik nu ook weer, ah, ik wil terug…
Let je in jouw dagelijks leven ook zo op de natuur om je heen?
Altijd, bioloog ben ik niet alleen op reis en voor de camera, maar ook thuis! Tijdens een wandeling door de duinen bijvoorbeeld kan ik ontzettend genieten van het moois om mij heen.
Wat was je meest speciale ontmoeting met een dier?
De ontmoeting met Sudan in 2016. Dat was het laatste noordelijke witte neushoornmannetje. Die neushoorn werd 24 uur per dag bewaakt door rangers. Tegen stropers. Dat maakte veel indruk op me. Helaas is Sudan in 2018 overleden op 45-jarige leeftijd. Gelukkig wel van ouderdom en niet door stroperij. Sudan was en is nog steeds een symbool voor het uitsterven van dieren door mensen. Het is zo belangrijk om de natuur te beschermen!
Soms laat een dier lang op zich wachten, hoe behoud jij je geduld?
Ha, sterker nog, we moeten heel vaak lang wachten voor een dier zich goed laat zien! Dat lijkt niet zo, omdat in de afleveringen van Freeks Wilde Wereld alles achter elkaar is gemonteerd. Maar reken maar dat we uren of dagen kunnen zitten wachten tot er ineens iets gebeurt. En dan laten cameraman Lange Ivo, geluidsman Bange Bassie en ik natuurlijk meteen alles vallen en komen we in actie. We proberen wel zo veel mogelijk te plannen om de mooiste beelden te kunnen filmen, maar het is ook geluk én geduld hebben. Heel. veel. geduld… Maar als we de beelden dan later zien, is dat het wachten dubbel en dwars waard.
Welk dierenfeitje wat je ontdekt hebt heeft je van je stoel geblazen?
Dat er meer giftige hagedissen zijn dan we dachten en dat die een gezamenlijke voorouder delen met gifslangen! Dat publiceerde een internationaal team van onderzoekers in 2005, en ik was er daar één van. Ik onderzocht toen als biologiestudent het gif van verschillende slangen en hagedissen. Supercool natuurlijk. Het is inmiddels alweer een ouder dierenfeitje, maar het blies mij zeker van mijn stoel. Ik ben er nog steeds trots op dat ik een steentje heb bijgedragen aan dat onderzoek.
Wilde je vroeger ook al bioloog worden?
Als kleine jongen was ik altijd buiten aan het spelen en beestjes aan het vangen, zoals salamandertjes, hagedisjes en stekelbaarsjes. Toen ik een jaar of vijftien was, zag ik mijn eerste echte levende slang in een terrarium bij een vriend thuis en mocht ik er ook een vasthouden. Ik was meteen verkocht. Vanaf toen wilde ik álles weten over slangen. Na de middelbare school koos ik dus voor de studie biologie. Mijn moeder vond het trouwens iets minder leuk dat ik steeds meer slangen als huisdier had.
Heb je tips voor kinderen die ook heel graag bioloog willen worden/hetzelfde werk willen doen als jij?
Kies bijvoorbeeld een profiel waarmee je na de middelbare school biologie kan gaan studeren. Of bedenk in welke tak van de biologie jij zou willen uitblinken en hoe je daar naartoe kan werken. Want er zijn zo veel verschillende dingen die je kan doen. Het is altijd handig als je al veel te weten komt over de natuur en de onderwerpen die jij interessant vindt door erover te lezen, of natuurlijk: door veel Freeks Wilde Wereld te kijken!
Bekijk hier het nieuwste seizoen van Freeks Wilde Wereld!