Hannah Hoogvlieger
Hannah maakt haar koekboek over haar reis naar Zweinstein (de school van Harry Potter). Daar wordt ze heel goed in zwerkbal. De kaft van haar boek is gemaakt van een heerlijke kruidkoek.
Ingrediënten
Koek (kaft)
250 gram boter
250 gram stroop
140 gram lichtbruine basterdsuiker
2 eieren
700 gram tarwebloem
7 theelepels kaneel
4 theelepels gemberpoeder
2 theelepels piment
2 theelepels kruidnagel
1 theelepel nootmuskaat
1 theelepel kardemom
Snuf zout
Biscuitdeeg
10 eieren op kamertemperatuur
250 gram fijne kristalsuiker
2 vanillestokjes
3 citroenen (voor rasp en citroensap)
200 gram patentbloem
4 eetlepels maïzena
6 eetlepels poedersuiker
Snuf zout
Gele kleurstofpoeder
Rode kleurstofpoeder
(Dikke) Sinaasappelsiroop
200 gram suiker
500 milliliter sinaasappelsap
Oranjebloesemwater (2 à 3 flinke scheuten)
Sinaasappelcremeux (vulling)
1 citroen
3 sinaasappels
Flinke scheut oranjebloesem
4 blaadjes gelatine
8 eieren
200 gram suiker
300 gram roomboter
Decoratie
200 gram pure chocolade
100 gram witte chocolade
300 gram marsepein
Goudspray
Eetbare lijm
Bakgereedschap
Weegschaal
Elektrische mixer met garde, menghaak en deeghaak
3 Mengkommen voor de mixer
8 Gewone mengkommen
Zeef
Gewone garde
2 Deegrollers
2 Scherpe mesjes
Plastic boetseerstokje
Klein kommetje voor de kleurstoffen
Klein kwastje
2 Steelpannetjes
2 Rubberen spatels
Thermometer
Marmeren steen (voor het tempereren)
Spuitzakjes voor de chocolade
Tekening A4
Bakpapier
6 cocktailprikkers
Spatel
Liniaal
2 Bakplaten voor in de oven van minimaal 42 centimeter breed en 30 centimeter hoog
2 Theedoeken
Rasp
Pers
5 Kommetjes
Grote pan
3 Gewone messen
4 Gewone lepels
3 Rubberen spatels
Platte schaal
Plastic bestek voor bewerken van marsepein/fondant
2 Paletmessen
Kookkwast
Recept
Koek (Kaft)
Mix de boter met suiker en stroop in een kom en meng tot een gladde massa.
Kluts de eieren met een garde los in een aparte kom.
Voeg de eieren toe aan de boter, suiker en stroop en mix weer door.
Meng de bloem, de kruiden en het zout in een aparte kom.
Voeg het bloemmengsel in stappen toe aan het deeg en kneed tot een samenhangende bal.
Leg het deeg 15 minuten in de vriezer.
Decoratie
Rol marsepein uit tot een lapje van 15x15 centimeter, 2 tot 3 millimeter dik.
Snijd het wapen uit de marsepein.
Meng rode en gele kleurpoeder met een paar druppels water en geef het wapen een kleurtje.
Maak van marsepein een Snaai en een Sorteerhoed.
Smelt de chocolade au-bain marie. Laat het niet heter worden dan 50 graden.
Giet 2/3e van de warme gesmolten chocolade op een marmeren steen.
Tempereer de chocolade tot 22 graden.
Breng de getemperereerde chocolade samen met de nog warme chocolade.
Giet de chocolade in een spuitzakje.
Leg een bakpapiertje over de A4 tekening en maak de hoekjes, de letters en het schild.
Versier de chocolade met goudspray.
Smeer de Sorteerhoed in met chocolade.
Smelt 100 gram witte chocolade au bain-marie.
Maak 4 vleugels van chocolade en 4 cocktailprikkers.
Spray de vleugels en de Snaai in met goudspray.
Leg alles van chocolade in de koelkast.
Koek (Kaft)
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Rol het deeg uit tot een dikte van 3 millimeter.
Snijd twee rechthoeken uit van 21 bij 30 centimeter en leg ze op een bakplaat met bakpapier.
Snijd ook de rug uit van 30 bij 6 centimeter en twee banden van 2 bij 6 centimeter.
Bak af in 10-15 minuten in een voorverwarmde oven.
Leg de koek als hij gaar en nog warm is over een deegroller heen (alleen de rug van het boek en de banden van de rug), zodat ze bol afkoelen.
Biscuitdeeg (binnenkant)
Verwarm de oven voor op 220 graden.
Bekleed de bakplaat met bakpapier.
Bak de eerste bakplaat van biscuitdeeg:
Weeg 100 gram bloem, 2 eetlepels maïzena en 125 gram suiker af.
Splits 5 eieren en doe de dooiers en eiwitten apart van elkaar in een beslagkom.
Klop de eiwitten met het zout in een kom stijf.
Voeg lepel voor lepel 125 gram kristalsuiker toe en klop tot de suiker is opgelost en het eiwit glanst.
Snijd 1 vanillestokje open en schraap het merg eruit. Voeg ze bij de dooiers.
Klop ook dit geheel los.
Meng de dooiers op de laagste stand door de eiwitten.
Zeef de bloem, maizena en rode kleurstof en schep door het eiermengsel.
Schep het beslag op de bakplaat en verdeel het in een mooie egale laag met het paletmes.
Bak de cake in het midden van de oven in ongeveer 6 tot 10 minuten goudbruin en gaar.
Bak nu een tweede bakplaat van biscuitdeeg, en voeg geen rode maar gele kleurstof toe.
Leg een schone theedoek op het aanrecht en bestrooi die royaal met een zeefje met poedersuiker.
Stort de cake die af is erop en trekt voorzichtig het bakpapier eraf. Laat afkoelen.
(Dikke) Sinaasappelsiroop
Doe suiker, sinaasappelsap in een pannetje en kook in tot een dikke siroop.
Voeg oranjebloesemwater toe en kook tot de gewenste dikte.
Sinaasappel cremeux
Rasp 1 citroen en 3 sinaasappels en doe de rasp in een ruime steelpan.
Pers dezelfde citroen en sinaasappels uit en voeg bij de rasp.
Week de gelatineblaadjes in water.
Zet de boter klaar in blokjes.
Voeg suiker en de eieren toe aan het sinaasappelsap en zet op het vuur.
Roer goed met de garde en verwarm het mengsel tot precies 84 graden.
Zet nu de bodem van de pan in een bak koud water om het kookproces te stoppen.
Voeg al roerend de gelatine toe.
Voeg de boter beetje bij beetje toe aan de crèmeux en roer voortdurend tot de boter is opgenomen.
Giet de crèmeux door een zeef op een platte schaal en laat het afkoelen. Zet even in de vriezer om op te stijven.
Taart opmaken
Begin met de koek.
Smeer daaroverheen de dikke siroop.
Leg daarop een gele biscuitplaat en smeer daar sinaasappelcremeux over.
Doe dit hierna precies hetzelfde met een rode laag en daarna weer een gele laag.
Leg daarop een rode biscuitplaat en smeer daaroverheen de dikke siroop.
Plaats de koek als laatste erop.
Plak met de laatste restjes siroop de chocoladeversiering op het boek en het marsepeinen wapen.
Plaats de Snaai en Sorteerhoed bij het boek.