Lieve bakt
Een nanny die door de blauwe lucht vliegt. Daar gaat het verhaal van Lieve over. De jury vindt de lucht erg mooi gelukt. En de smaak? Het is een gemberkoek met citroen. Lekker pittig en fris!
Ingrediënten
Koek:
600 gram bloem
300 gram boter
300 gram lichtbruine basterdsuiker
2 eetlepels gemberpoeder
3 eetlepels gehakte stemgember
2 eetlepels melk
Snufje zout
Boter crème:
150 gram suiker
54 gram water
60 gram eiwit
200 gram boter
Sap van 1 citroen
Biscuit:
5 eieren
125 gram suiker
115 gram bloem
12 gram maïzena
Zest van 4 citroenen
Snufje zout
Fondant:
200 gram wit
50 gram blauw
150 gram zwart
50 gram pure chocolade
Bakgereedschap
6 kommen
Staande mixer met toebehoren
Bakvorm 21 x 30 centimeter
Huishoudfolie
Bakpapier 3 vellen
1 kwastje
Rasp
Deegroller
2 spuitzakken
Spuitmondje van 1 millimeter
Handmixer met garde
Weegschaal
Liniaal
1 zeef
Mal voor de tekening op het boek
Recept
Voorbereiding
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Rol tussendoor het fondant uit en snijd een figuur uit.
Koekdeeg
Meng alle ingrediënten tot een samenhangend deeg en rol er een platte schijf van.
Pak het deeg in in folie en laat 30 minuten rusten in de ijskast.
Pak het deeg vervolgens uit de ijskast en rol het uit in twee rechthoekige plakken van 22 bij 31 centimeter en in een plak van 4 bij 31 centimeter.
Bak de koekplakken in ongeveer 12 minuten gaar in de voorverwarmde oven.
Snijd direct de randen strak af en op maat als de koekplakken uit de oven komen.
Laat het afkoelen op een rek.
Biscuit
Boter een bakpapier in en bestuif het met een klein beetje bloem.
Leg het bakpapier vervolgens in de ovenschaal.
Verwarm de eieren en suiker au bain-marie al kloppend lauwwarm voor ongeveer 3 minuten.
Mix suiker en eieren tot wit en schuimig in de staande mixer.
Zeef de bloem en maïzena en vouw deze met een snufje zout door het ei/suikermengsel.
Stort het biscuitbeslag uit in de ovenschaal.
Bak de biscuit vervolgens in ongeveer 12 minuten af in de voorverwarmde oven tot het veerkrachtig is.
Keer de biscuit om op een licht ingevet bakpapier en laat het afkoelen.
Botercrème
Verwarm water en suiker tot 119 graden.
Klop de eiwitten op als het suikerwater bijna op temperatuur is.
Schenk vervolgens de eiwitten langzaam bij het suikerwater en blijf mixen tot het mengsel is afgekoeld naar 25 graden.
Doe de boter er beetje voor beetje bij en blijf goed roeren.
Voeg als laatste de citroensap toe aan het mengsel.
Samenstellen
Smelt de chocolade au bain-marie.
Leg een van de grote koekplakken neer en smeer in met wat crème, inclusief één korte kant voor de rug van het boek.
Leg het biscuit erop en smeer alle zijden af met crème.
Decoreer de tweede grote koekplak en de kleine plak als kaft van het boek, gebruik hiervoor de gesmolten chocolade om mee te schrijven.
Zet de kleine plak als rug van het boek tegen het biscuit aan en leg de tweede koek erop.