Sara’s Baktips

Een recept van Sara.

Sara vindt het leuk om te bakken en haar recepten met anderen te delen. Daarom maakt zij in de eerste aflevering haar eigen koekboek met baktips. 

Ingrediënten

Kruidkoek
200 gram roomboter
2 theelepels bakpoeder
450 gram zeeuwse bloem
180 gram bruine basterdsuiker
6 eetlepels vloeibare honing
2 eetlepels sinaasappelsap
2 eetlepels gemalen kaneel
2 eetlepels gemalen gember
1 theelepel kardemom
1 vanillestokje
Mespuntje zout

Marble Taart 2/3 wit – 1/3 bruin
300 gram bloem
25 gram maïzena
1/2 theelepel baking soda
1 theelepel bakpoeder
1/2 theelepel zout
113 gram ongezouten roomboter op kamertemperatuur
105 gram neutrale plantaardige olie
332 gram fijne kristalsuiker
3 grote eieren 
1 theelepel azijn
1 vanillestokje
337 gram karnemelk
25 gram cacao
1/2 theelepel instant koffiepoeder
1 eetlepel neutrale plantaardige olie

Ganache
338 gram slagroom
135 gram 55% pure chocolade

Kersenvulling
500 gram verse kersen of diepvrieskersen
150 gram suiker
2 eetlepels maïzena
120 milliliter water
1 eetlepel citroensap

Decoratie
6 gram eiwitpoeder
250 gram suikerbakkerspoeder
2 gram natuurlijke blauwe kleurstofgel
1 kilo witte rolfondant 
100 gram zwarte rolfondant 
100 gram gele rolfondant
150 gram rode rolfondant 
100 gram bruine rolfondant 
100 gram donkerblauwe rolfondant 
Eetbare lijm

Recept
Marble taart
Verwarm de open voor op 175 graden, boven- en onderwarmte.
Weeg de ingrediënten af voor de cake.
Vet een A4 bakvorm in met bakspray en bekleed de bodem met bakpapier.
Zeef alle droge ingrediënten in een kom en meng het met een garde door elkaar. Zet even aan de kant.
In een andere kom doe je de boter, olie en de suiker.
Mix deze met de handmixer op medium snelheid, 3 minuten, totdat het mengsel licht en luchtig is.
Voeg één voor één de eieren toe. Mix goed na elk ei. 
Voeg de vanille, azijn en 1/3 van de karnemelk toe.
Meng even en voeg dan de helft van de droge ingrediënten toe.
Vouw deze handmatig met een spatel voorzichtig door het beslag.
Voeg de rest van de karnemelk toe en de rest van de droge ingrëdienten en vouw dit weer voorzichtig door het beslag.
Als er geen witte klontjes meer zijn is het goed. Niet te lang mengen.
Splits 1/3 van het beslag af en meng hier de cacao, de oploskoffie en de olie toe.
Doe het beslag in de bakvorm.
Begin met 3 eetlepels wit beslag in het midden.
Doe daar bovenop 2 eetlepels bruin beslag.
Doe dit om en om totdat het beslag op is.
Trek daarna met een satéprikker een patroon in het beslag.
Zet de taart voor ongeveer 35 minuten in de oven. Controleer met een prikker of de taart gaar is.
Haal de taart uit de oven als deze gaar is.
Laat 10 minuten in het bakblik staan en draai de taart daarna om op een taartrooster om verder af te koelen.

Kruidkoek
Verwarm de oven voor op 200 graden boven- en onderwarmte.
Weeg de ingrediënten af voor de kruidkoek.
Doe de basterdsuiker, honing, sinaasappelsap, kaneelpoeder, gemberpoeder, kardamon, merg van een vanillestokje en zout in een steelpannetje en breng al roerende aan de kook.
Neem de pan van het vuur en roer er met een houten lepel de klontjes boter door.
Meng het bakpoeder erdoorheen.  
Doe het mengsel in de kom van de elektrische mixer en laat het afkoelen tot het lauwwarm is.
Zeef de bloem op het kruidkoekmengsel en mix op lage snelheid totdat er een samenhangend deeg ontstaat.
Vorm er met je handen een bal van en pak het in in vershoudfolie.
Laat het deeg in de koelkast rusten voor minimaal een uur.
Leg een groot stuk bakpapier op het werkblad en bestrooi het met een beetje bloem.
Verdeel het deeg in 2 delen. Laat 1 deel nog in de koelkast rusten.
Rol het andere deel uit tot een grote lap. Snijd met behulp van een liniaal en een pizzasnijder een A4 formaat uit en de rug van het boek van 30 centimeter bij 4,5 centimeter. 
Verplaats het bakpapier met de achterkant en de rug van het boek naar een bakplaat en bak de koek af in ongeveer 10 minuten.
Ondertussen rol je de andere helft van het deeg ook uit tot A4 formaat.
Deze voorkant bak je ook af in 10 minuten.
Laat de koeken helemaal afkoelen op een taartrooster totdat je ze gaat gebruiken.

Ganache
Weeg de ingrediënten af voor de ganache en breng de slagroom in een steelpannetje langzaam aan de kook.
Doe de chocolade in een kom en giet de warme slagroom erbij.
Laat ongeveer 10 minuten staan tot dat alle chocolade is gesmolten.
Spatel alles goed door elkaar en gebruik de staafmixer om alles goed te mengen.
Zorg ervoor dat je de staafmixer op de bodem houdt.
Dek de ganache af en zet in de koelkast om af te koelen.

Kersenvulling
Weeg alle ingrediënten voor de kersenvulling af en ontpit alle kersen.
Breng suiker, maizena, water en citroensap in een steelpan al roerende op middelhoog vuur aan de kook.
Voeg dan de kersen toe en laat deze zacht worden, roer af en toe.
Als het zacht is, pureer je de mix met een staafmixer.
Haal het mengsel nog even door een zeef om het extra glad te maken
Dek het af en laat in de koelkast helemaal afkoelen.

Royal Icing
Meng het eiwitpoeder met water en zeef het om de klontjes eruit te halen.
Doe de suiker in een schone kom en voeg de citroensap en 3/4 van het eiwit toe.
Meng met een garde en voeg het overige eiwit ook toe.
Voeg eventueel water toe tot je de gewenste dikte hebt om mee de decoreren.
Je kunt elke kleurstof toevoegen die je mooi vindt.
Doe de icing in een spuitzak en bewaar in de koelkast.

Opbouwen
Kneed de witte fondant heel goed door en rol uit tot een grote lap die groot genoeg is om het boek te kaften.
Snijd de marble taart doormidden met een taartverdeler, zodat je twee lagen krijgt.
Snijd vervolgens de taart bij, zodat je precies een A4 formaat hebt.
Smeer een dunne laag kersenvulling op de koek achterkant van het boek en leg deze met de kersenvulling laag naar beneden op de uitgerolde fondant.
Breng dan weer een dunne laag kersenvulling aan.
Snijd de fondant netjes bij en vouw de randje om de koek, zoals je een boek zou kaften.
Leg de eerste taartlaag op de koek met kersenvulling.
En smeer ook de taart in met kersenvulling.
Daarna kun de ganache erop smeren. 
Smeer vervolgende de andere taarthelft in met kersenvulling en deze met de vulling onder op de ganache leggen.
Smeer dun af met de kersenvulling.
Smeer de koekvoorkant en de koekrug dun in met kersenvulling en leg deze op het fondant.
Kaft nu netjes het boek, zoals je een normaal boek zou kaften.
Vervolgens klap je heel voorzicht het boek dicht, door de rug tegen de zijkant te plakken en de voorkant op het boek te leggen.
Je kunt nu jouw boek versieren hoe je het zelf wilt met royal icing en fondant.