Op zoek naar de zwakke plek
Jur zit op kickboksen, dus hij maakt een boksring na. Dit doet hij onder andere met fondant, waarmee hij bokshandschoenen en een medaille maakt. Met rode dropveters maakt hij de stangen van de ring na. Hij hoopt de jury te verrassen met de smaken van zijn taart: limoen en vlierbloesem.
Ingrediënten
Biscuit
5 eieren ·
150 gram suiker
¼ theelepel zout
½ limoen (rasp)
60 milliliter vlierbloesemsiroop
125 gram bloem
25 gram amandelmeel
20 gram roomboter
Italiaanse meringue en vlierbloesem botercrème
6 eiwitten
120 milliliter vlierbloesemsiroop
460 gram suiker
Zout
600 gram zachte boter
Vulling
500 gram verse aardbeien
500 gram verse frambozen
Aardbei gelei
6 blaadjes gelatine van 1.66 gram
500 gram aardbeien
60 milliliter vlierbloesemsiroop
Decoratie
Snoepveters
250 gram wit modelleer fondant
250 gram zwart modelleer fondant
250 gram rood modelleer fondant
250 gram beige modelleer fondant
500 gram witte fondant
Bakgereedschap
Tandenstokers
Deegroller
Draaiplateau
Cakeboard 17 centimeter
Bakvorm vierkant 15 cntimeter
Dowels
Schaar
Bakpapier
Kom
Bakjes
Weegschaal
Keukenmachine
Fijne rasp
Spatel
Spuitzakken
Spuitmondjes
Liniaal
Mini maatbeker
Maatbeker
Garde
Zeef
Lange spatel
Schaar
Pannetje dikke bodem
Suikerthermometer
Kwastjes
Deegkrabber
Taartsnijder
Presentatie
Trap of stootkussen
Recept
Biscuit (naturel)
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Splits de eieren en klop het eiwit met de helft van de suiker op tot mooie stijve glanzende pieken en zet apart.
Smeer ondertussen de vierkante bakvorm ruim in met boter en bekleed de bodem en de randen met bakpapier. Klop de eidooiers samen met de andere helft suiker, zout en limoenrasp luchtig op tot deze licht geel zijn.
Voeg de vlierbloesemsiroop toe en klop nog even door.
Zeef de bloem en het amandelmeel boven het mengsel en spatel dit voorzichtig door de luchtige massa heen totdat de klontjes eruit zijn.
Spatel niet te lang, zodat het beslag mooi luchtig blijft.
Stort het beslag in de vierkante bakvorm en bak de taart in ongeveer 25 minuten af.
Italiaanse merengue & vlierbloesem botercrème
Verwarm 200 gram suiker met de vlierbloesemsiroop en verhit dit tot 118 graden.
Als het suikermengsel 113 graden is, begin je met het kloppen van het eiwit in een aparte kom.
Voeg geleidelijk de overige suiker toe aan het eiwit tijdens het kloppen.
Wanneer de suiker een temperatuur heeft bereikt van 118 graden, schenk je deze straalsgewijs bij het eiwit mengsel terwijl je blijft kloppen.
Klop het eiwit tot het op kamertemperatuur is.
Voeg de boter eetlepel voor eetlepel toe en zorg dat de boter goed opgenomen is voor je de volgende lepel toevoegt.
Vul spuitzakken met de botercrème.
Aardbei & framboos vulling
Snijd de aardbeien in vieren en de frambozen door de helft en zet apart.
Aardbeigelei
Week de gelatine in een bakje met koud water voor 5 minuten.
Zet de schoongemaakte aardbeien met 1 eetlepel water op in een pannetje en breng aan de kook.
Pureer met een staafmixer en giet door een zeef in een kom.
Maak de pan schoon, zet terug op het vuur, voeg de aardbeien weer toe en meng met de vlierbloesemsiroop.
Verwarm dit tot tegen de kook en haal van het vuur.
Knijp de geweekte gelatineblaadjes goed uit en meng door de aarbeien.
Koel dit terug in de koelkast.
Modeleer fondant & fondant, en kant en klare snoep.
Maak van de modeleer fondant de decoratie (handschoenen, gewichten & springtouw).
Maak van de rode fondant de kussens voor de palen (dowels, taart stapelaars).
De witte fondant gebruiken we om de taart te bekleden.
Opbouw
Snijd de biscuit in 3 gelijke delen.
Leg de onderste laag op een cakeboard op het draaiplateau Besmeer dit met wat vlierbloesemsiroop.
Spuit de botercrème langs de randen om een rand de creëren. Smeer ook wat botercrème in de binnenkant van de randen.
Verdeel hierover de gesneden aardbeien en frambozen.
Leg hierop de volgende plak biscuit en herhaal de vorige stap.
Sluit de taart af met de laatste plak.
Besmeer nu de gehele taart met botercrème. Smeer de taart strak af en plaats in de shockvriezer.
Rol de witte fondant uit tot een grote plak en bekleed hiermee de taart.
Snijd een recht vierkant uit aan de bovenkant van de taart.
Verwarm de gelei lichtjes tot deze weer net vloeibaar is en stort voorzichtig uit - in de zojuist uitgesneden vierkant - om een spiegel te creëren.
Plaats de taart in de koelkast tot het opmaken van de taart.
Steek de dowels in elke hoek van de taart en bind de snoepveters vast voor het maken van de touwen van de ring.
Plaats de gemaakte decoratie tussen de ringen.
Serveer de taart op het trap- of stootkussen.