Buiten-Aarts Lekker!
Het thema van Hannah's taart is waterpolo, omdat het vrouwen team dit jaar wereldkampioen is geworden. De keeper heet van Aarts, dus haar taart heet Buiten-Aarts Lekker! Op haar taart zie je de bal die net op het water komt, waardoor er een grote splash is.
Ingrediënten
Bodem
220 gram boter
90 gram bloem
240 gram poedersuiker
130 gram amandelmeel
4 anijssterren of 4 theelepels gemalen steranijs
5 eiwitten
1 sinaasappelrasp
180 gram bramen
Biscuitdeeg
8 eieren
160 gram suiker
80 gram bloem
50 gram amandelmeel
2 eetlepels maïzena
1 citroen
Flinke snuf zout
100 gram poedersuiker
Vulling
100 gram frambozen
100 gram zwarte bessen
100 gram bramen
100 gram agavesiroop
180 gram kristalsuiker
1 vanillestokje
6 eierdooiers
400 gram boter
Decoratie
Watersplash
200 gram suiker
50 milliliter water
Blauwe kleurstof
Bal
100 gram gele fondant
10 lange dropveters (of een zakje)
Eetbare lijm
Poedersuiker
Waterspiegel
200 gram witte chocolade
100 gram slagroom
3 eiwitten
60 milliliter water
230 gram kristalsuiker
Bakgereedschap
Weegschaal
Keukenmachine met garde en menghaak
5 mengkommen passend bij de keukenmachine
5 gewone mengkommen
6 kleine kommetjes
Zeef
3 Steelpannetje
Rasp
Vijzel
Gewone garde
3 gewone messen
2 scherpe mesjes
4 gewone lepels
4 rubberen spatels
2 bakplaten
2 theedoeken
Bakpapier (circa 10 velletjes)
Twee bakvormen van 17 centimeter doorsnede
Paletmes
Staafmixer
Hoge beker waar de staafmixer in kan
Scherp mesje
Snijplankje
Platte schaal
Set voor bewerken van marsepein/fondant (o.a. plastic mesje)
Klein kwastje
Deegroller
Thermometer
Pizzaschep of spatel (of iets dergelijks, om cake op plaat te leggen)
Spuitzakken
Speciale spuittuitjes
Recept
Bodem
Verhit de oven op 200 graden.
Vet twee bakvormen in van 17 centimeter doorsnede.
Laat boter in een pan smelten en verhit tot het bruin wordt.
Laat de boter even borrelen en haal het dan door een fijne zeef.
Laat afkoelen.
Zeef de bloem, poedersuiker, amandelmeel, steranijs en zout in een kom.
Klop de eiwitten kort los (hoeft niet tot schuim) in een ruime kom.
Giet het eiwit bij het bloemmengel en meng het door elkaar.
Voeg de sinaasappelrasp en boter toe, en meng het tot een beslag.
Giet het beslag in de twee bakvormen.
Snijd de bramen doormidden.
Druk in een van de twee bakvormen de bramen in het beslag.
Bak circa 15-20 minuten.
Amandelbiscuit
Splits de eieren.
Klop de eiwitten met het zout in een kom met de elektrische handmixer stijf.
Voeg lepel voor lepel de helft van de kristalsuiker toe en klop tot de suikerkristallen zijn opgelost en het eiwit mooi glanst.
Klop in een tweede kom de eidooiers bleek en dik, met citroensap van 1 citroen en andere helft van de suiker.
Zeef bloem, amandelbloem en maízena erboven. Spatel alles er rustig door.
Meng vervolgens de eiwitten in twee delen door het mengsel.
Schep het beslag op twee bakplaten en verdeel het met het paletmes tot een mooie egale laag.
Bak de cake in het midden van de oven voor ongeveer 6 tot 10 minuten.
Leg twee schone theedoeken op het aanrecht en bestrooi die royaal met poedersuiker.
Stort de cakes er beide ondersteboven op en trekt voorzichtig het bakpapier eraf.
Rol een cake met behulp van de theedoek op en laat 10 minuten opgerold liggen.
Rol daarna uit en laat afkoelen.
Vulling
Pureer het fruit.
Doe de rest van de suiker bij de agavesiroop in een pannetje.
Voeg het vanillestokje toe en laat alle suiker oplossen.
Klop de eierdooiers dik en lichtgeel.
Laat de suikersiroop borrelen en verwarm het tot er grote bellen ontstaan.
Giet de hete siroop bij de dooiers.
Laat de machine hard kloppen, tot de kom is afgekoeld.
Voeg dan pas blokje voor blokje de boter toe.
Voeg tot slot op halfhoge snelheid de vruchtenpuree toe.
Opbouwen
Snijd het biscuitdeeg in de lengte in 3 stroken per bakplaat.
Besmeer een strook met de vulling, en rol op.
Bouw nu de rol op, waarin je het biscuitdeeg en vulling afwisselt.
Rol op tot een steeds dikkere rol.
Zet rechtop als de rol niet meer kan liggen.
Maak het tot een rol van 17 centimeter doorsnede en plaats recht op de cake.
Werk af met boter crème (vulling).
Zet in de koeling.
Decoreren
Neem de cake van het beslag zonder bramen en maal fijn met een mixer.
Kneed tot een bal.
Rol het gele fondant uit.
Bekleed de bal met fondant.
Versier tot een waterpolobal met dropveters.
Plaats op de taart.
Verwarm suiker, water en blauwe kleurstof.
Laat flink doorkoken tot circa 150 graden.
Vouw een bakpapiertje om en om om golven na te bootsen
Giet over het suikermengsel over het bakpapier en maak tot een flinke splash.
Laat afkoelen en hard worden.
Maak slagroom warm (niet koken).
Giet de slagroom over de witte chocolade.
Laat smelten.
Klop tot de ganache wat kouder is.
Voeg blauwe kleurstof toe.
Giet over het randje van de taart, laat druipen en afkoelen door de taart.
Verwarm 60 milliliter water en 230 gram kristalsuiker.
Voeg blauwe kleurstof toe.
Als de temperatuur 113 is zet je de mixer aan met de eiwitten.
Voeg bij 118 graden de siroop toe aan het eiwit.
Klop tot het weer lauw is.
Doe het in spuitzak.
Decoreer de waterspiegel om de bal heen.
Steek daarna de hard geworden suikersplash in de taart.