De magische snoephoed

Een recept van Floris. 

Als je de taart van Floris aansnijdt, zie je maar liefst 17 laagjes! Hij maakt verschillende kleuren cake en er vallen snoepjes uit de binnenkant van de taart. Floris kleurt de taart met spinazie, bieten en kurkumma. Voor de lekkere smaak maakt hij een pruimenvulling met tijm, omdat dit een goede combinatie is. 

Ingrediënten

Biscuit
3x 6 eieren
3x 170 gram fijne suiker
3 vanillestokjes
3x 125 gram patentbloem
3x 42 gram maïzena
2 eetlepels kurkuma
200 gram spinazie
200 milliliter bietensap puur 

Botercrème
50 gram custard
50 gram suiker 
500 milliliter melk 
1 vanillestokje
625 gram boter
219 gram witte basterdsuiker 

Pruimvulling
600 gram rijpe pruimen
240 gram geleisuiker speciaal
Paar takjes tijm
120 gram amandelschaafsel 

Ganache
400 gram slagroom
500 gram pure chocolade

Decoratie
200 gram fijne suiker (200 gram toverdrank)
Mespunt kleurpoeder groen 
Mespunt kleurpoeder oranje 
Citroen extract
Karamel extract
Zoute pretzels
2 eetlepels arrowroot powder
2 eetlepels agar agar
Knettersprinkels
50 gram rode marsepein
30 gram witte marsepein
40 gram oranje marsepein
Jellybeans
Minimarsmellows
Brons spray

Bakbenodigdheden
3 springvormen van 25 centimeter  
Keukenmachine met klopper
Handmixer
3 taartroosters
Weegschaal
3x spatel
Pannetje
Staafmixer 
3 à 4 afweegbakjes
Zeef
Bakspray
Schaar
Heel groot, lang mes  
2 spuitzakken
Vershoudfolie
Terugkoelschaal/plaat 
Taartsnijder
Uitstekers rond (serie)  
Sterren uitstekers
Eierdopje  
3 satéprikker kort en lang
Paletmes
Spatel 
Mes
Lepel 
Pan
Maatbeker
Pan met au-bain-marie
Bakpapier 

Recept 

Natuurlijke kleurstoffen 
Maak natuurlijke kleurstoffen.
Pureer voor groen spinazie met de eigelen. Voor geel gebruik je kurkumma. Voor rood gebruik je bietensap. 

Biscuits
Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet de 3 springvormen in. 
Klop het eiwit van de eieren en voeg het suiker met het merg van 1 vanille stokje toe. 
Voeg de eigelen toe wanneer de eiwitten met suiker stevig zijn.
Zeef bloem en maizena boven het ei-suiker mengsel en spatel dit er voorzichtig doorheen. 
Voeg de groene natuurlijke kleurstof toe.
Herhaal bovenstaande stappen voor de gele en rode biscuit. 
Bak de biscuits voor ongeveer 30 tot 35 minuten. 

Amandelen roosteren
Leg de amandelen op een bakblik en rooster ze 15 minuten in de oven op 160 graden.  

Ganache maken
Warm de slagroom op.
Voeg de chocolade alvast toe in de kom van de elektrische mixer. 
Giet de warme slagroom over de chocolade heen en laat de mixer rustig draaien.
Koel de ganache terug.  

Botercrème maken
Meng het custard poeder, suiker en een scheutje melk en maak hier een papje van. 
Breng de melk en het merg van een vanillestokje aan de kook.
Voeg een klein beetje warme melk aan custard mengsel en roer dit goed door.
Als het glad is, dan kan de rest van de melk erbij. 

Doe dit terug in de pan en blijf roeren. Kook het nog even door tot het dikker wordt. 
Dek het af met huishoudfolie en koel het terug in de koelkast. 
Voeg de boter toe in de elektrische mixer en mix het tot het wit is.
Meng de room uit de koelkast met de basterdsuiker en voeg dit toe aan de boter. 
Laat het rustig 10 minuten kloppen tot het wit uitslaat. 
Vul 2 spuitzakken met de botercrème.  

Pruim-tijm vulling maken
Maak de pruimen schoon, verwijder de pit en snijd ze in stukjes. 
Doe ze in de pan, samen met de geleisuiker en klein beetje water. 
Voeg de tijmblaadjes af en laat ze mee koken.
Breng de jam aan de kook en laat even doorkoken. Controleer of de jam voldoende indikt. 
Vis of zeef de schilletjes uit de jam.
Doe de jam in de koelkast om het terug te laten koelen en doe het hierna in een spuitzak. 

Toverdrank
Maak als eerst het suikerwater door 40 gram suiker met 120 milliliter samen te laten smelten.
Maak de familie door 1 theelepel arrowpoeder te mengen met een klein beetje suikerwater. Voeg het mengsel toe aan water, roer het goed door en kook het door.
Maak een oogbol door het suikerwater aan te lengen met agar agar en in een eierdop op te laten stijven.

Decoratie 
Maak van oranje marsepein 1 of 2 gifkikkers.  
Haal de pretzels door de gananche. Rol de pretzels vervolgens door de knetters en prik ze in de taart. Dit moeten de toverstokken voorstellen. 
Steek middelmaat sterren uit rood marsepein. Dit is versiering voor op de hoed. 
Steek kleine sterren uit wit marsepein. Dit is voor de piek. 

Taart opbouwen
Snijd de biscuits met taartsnijder in 3 lagen. Begin met het ‘droog’ opbouwen.
Wissel de kleuren van de taartlagen af: groen, geel, rood, groen, geel en rood.
Steek met een ronde steekring in het midden een gat in de biscuitlaag van de onderste 6 lagen van de taart. Hierin komen straks de jellybeans.
De uitsteeksels stapel je weer op. Dit wordt de punt van de taart.
Als je verschillende maten steekringen hebt, kan je met de kleinere steekring een gat in de bovenste 3 lagen van de taart maken. Deze uitsteeksel kunnen weer opgestapels worden, zodat de punt van de taart erg spits wordt. 
Als je alle 9 lagen cake op elkaar hebt gestapeld, plaats je het torentje van de uitgestoken middenstukjes op de taart.
Nu moet je de puntvorm in de taart gaan snijden: let op, zet het mes van boven naar beneden in de taart. 
Het mes steek je van binnen naar buiten in de taart.
Goed schuin, zodat je van de onderse laag cake niets af snijdt. Snijd de taart in de vorm van een punthoed in een soort kegelvorm, boven smal en onder breed. 
Je krijgt afsnijsels aan de bovenkant met een brede rand. Deze bewaar je om de rand van de hoed te maken.
Nu de taart in de juist vorm heeft, ga je hem weer in delen afbouwen (let op de volgorde). Je hebt de taart namelijk eerst 'droog' opgestapeld om de vorm te krijgen.
Nu is het tijd om het opnieuw op te bouwen.
Laag voor laag vul je de taart: een dammetje botercrème aan de zijkanten, pruimen in het midden, amandelen er over.
De volgende biscuit laag erop: besmeer deze met een laag botercrème.
Herhaal dit proces met een aantal lagen.
Als je een aantal lagen hebt gevuld, kan je het middengat vullen met het snoepgoed. 
Voeg daarna de rest van de lagen toe aan de bovenkant van de taart. 
Als de hele taart gevuld is, kun je er aan de buitenkanten een satéprikker in steken voor de stevigheid
Leg de afsnijsels als rand om de taart heen. Smeer de hele taart af met de ganache.
Spuit het af met bronsspray. Voeg daarna alle decoratie toe die je hiervoor hebt gemaakt.