Churros maken zonder frituurpan, maar uit de oven
Wat zijn churros?
Churros zijn die lange slierten met kaneelsuiker. Vaak worden ze nog in de warme chocolade gedoopt. Het recept komt oorspronkelijk uit Spanje, maar ze zijn inmiddels bijna overal wel verkrijgbaar. Het beste is om je zelfgemaakte churros meteen op te eten, dan zijn ze het lekkerst. Houd je wat over? Dan kun je ze nog 2 dagen bewaren in een doosje. Of stop ze in een bakje in de vriezer, dan blijven ze wat langer goed.
Om het deeg te maken moet je met een pannetje op de kookplaat werken. Vraag als het nodig is om hulp daarbij. Wanneer je churros uit de frituur maakt, hebben ze nog een laagje olie op zich zitten. Als je ze daarna door de kaneelsuiker rolt, blijft het plakken. In de oven is dit niet het geval. Vandaar dat we adviseren om ze met een beetje melk te bestrijken en daarna door de kaneelsuiker te rollen.
Churros maken
Wat heb je nodig?
125 gram bloem
150 milliliter water
25 gram suiker + extra om kaneelsuiker te maken
50 gram ongezouten roomboter
2 eieren
Snufje kaneel + extra om kaneelsuiker te maken
Een beetje melk om te bestrijken
Extra nodig
Een steelpan
Een spuitzak met gekartelde spuitmond van 1 centimeter doorsnede
Bakkwastje
Hoe maak je het?
Haal de bakplaat uit de oven en bekleed met bakpapier. Verwarm de oven voor op 200 graden.
Pak een steelpan en zet op de kookplaat.
Doe hierin de suiker, boter, het zout en water. Zet de kookplaat aan en verwarm tot de boter is gesmolten.
Voeg dan in 1 keer de bloem toe en ga goed roeren. Blijf net zolang roeren, tot het deeg een bal vormt en los komt van de pan. Hier heb je flink wat kracht voor nodig! De bal vormt zich vrij snel.
Haal de pan van de kookplaat en zet op een onderzetter op het aanrecht. Laat 5 tot 10 minuutjes afkoelen.
Pak in de tussentijd een bakje en kluts hierin de eieren los. Voeg die daarna in delen toe aan de deegbal. Je moet een stevig en glad beslag hebben. Wanneer het deeg nog te warm is en je de eieren toevoegt, kunnen die gaan stollen. Dat wil je niet.
Doe het beslag in de spuitzak. Spuit rechte lijnen op de bakplaat, van zo'n 10 centimeter. Herhaal totdat de bakplaat vol is of je deeg op is.
Bak ongeveer 20 minuten in de oven op 200 graden. De churros zijn goed als ze goudbruin van kleur zijn.
Meng in de tussentijd wat suiker en kaneel door elkaar om kaneelsuiker te maken.
Zet een bakje met een beetje melk klaar.
Haal de churros uit de oven. Laat even afkoelen.
Bestrijk met een beetje melk en rol ze door de kaneelsuiker heen.