Samen met je ouders: een pompoen uithollen

Denk je aan Halloween, dan denk je misschien aan spookverhalen. Maar ook pompoenen horen bij dit feest. Lekker om te eten, maar ook leuk om uit te hollen! Dan kun je er een lichtje in zetten en van je eigen creatie genieten.

Omdat het uithollen met (scherpe) messen gaat, is het handig om hulp van je ouders of een andere volwassene in te schakelen. Dan kunnen zij het zware snijwerk doen en jij de rest!

Er zijn heel veel soorten pompoenen, eetbare en niet eetbare. Als je een eetbare pompoen kiest, dan kun je van het uitgeholde vruchtvlees nog soep maken bijvoorbeeld.

Wat heb je nodig?
1 pompoen (per persoon, neem niet een te kleine)
Scherp mes (kartelmes is het handigste)
Lepel of ijsschep
Schaal
Stift
Led-lampje

Zo ga je te werk om een pompoen uit te hollen
Teken eerst een rondje met een stift op de bovenkant, zodat je de kap eraf kunt snijden. Teken daarna een figuur naar keuze op de pompoen. Kies voor de eerste keer niet een te moeilijk ontwerp, 2 ogen en een leuke mond is al voldoende.

Vraag voor de deze stap een volwassene om hulp. Snijd met het mes de deksel van de bovenkant. Doe dit een beetje schuin, zodat je de deksel er later weer op kan zetten. Snijd je het recht in, dan kan het zijn dat de deksel erin valt.

Dan kun je nu de pompoen gaan uithollen. Doe dit met een lepel of een ijsschep. Haal alle pitten en draden van de binnenkant weg. Zorg dat je zo’n 2 tot 3 centimeter van de schil vandaan blijft, je hebt wat stevigheid nodig. Bewaar de pitten en het vruchtvlees in een schaal. Gebruik die eventueel om iets anders mee te bakken.

Vraag nu weer even de hulp van een volwassene, want het gezicht moet uitgesneden worden. Die heb je al getekend op de zijkant van de pompoen. Doordat hij al uitgehold is, kun je dat nu makkelijk insnijden met een kartelmesje.

En klaar is je uitgeholde pompoen! Zet er een led-lampje in en hij geeft mooi licht in het donker.

Extra tip
Om de uitgeholde pompoen wat langer mee te laten gaan, kun je hem even omspoelen met wat water en een scheutje azijn. Kies daarna een leuke locatie in huis uit! Of zet hem buiten bij de voordeur. Plaats de pompoen op een bord, soms komt er nog wat vocht uit.