Wat zijn bitcoins?
Patatje is klaar. Lekker, dank je wel! Wat krijg je van me? 1,90 euro, alsjeblieft. Kan ik betalen met bitcoins? Tuurlijk, kan wel. Top.
1 euro 90... Ja? Alstu.
Dank je wel. Kijk, dat is dus superhandig, betalen met bitcoins. Maar let op, iedere keer dat je iets afrekent met bitcoins, moet je ook extra bitcoins betalen als transactiekosten. Die staan hier heel klein. 5,70 euro. Best duur. Dus bitcoins worden vooral gebruikt om mee te investeren, dus als je geld over hebt. Want als je 't dan verliest mis je 't niet zo. Maar misschien is dit in de toekomst de manier om je patatje te betalen.
Dank je wel, he. Eet smakelijk.
De naam 'bitcoin' betekent eigenlijk munt van enen en nullen. Dus het is een codemunt. En iedere bitcoin is een uniek rijtje van 34 letters en getallen.
En het gekke is... Die code bestaat alleen maar op de computer.
Je kunt 'm niet vasthouden. En zo'n code kun je dus kopen op de computer en die kan je naar iemand sturen om te betalen. Meer is 't niet.
Bitcoin is dus een systeem op internet om codes te versturen.
Maar 't is zo gemaakt dat je niet zelf een code kan bedenken en je kunt ook niet dezelfde code twee keer versturen. Daardoor lijkt 't dus op geld. Want dat kun je ook niet maken en ook niet twee keer uitgeven.
Hier zien we dus een echte bitcoinbetaling. 0,00181375 bitcoin. Dat klinkt niet heel veel, maar hoeveel euro is dat? Dat is op dit moment ongeveer 25 euro, maar dat kan elk moment verschillen. Het hangt af van de bitcoinkoers.
Als ik nu iets wil kopen, betaal ik met cash geld, met mijn pinpas, via internet of met een betaalapp. Bij de bitcoin heb ik dit dus allemaal niet nodig.
Nee, het leuke aan bitcoin is dat je je eigen bank bent. Je kan transacties doen over het internet over de hele wereld zonder tussenkomst van een bank.
Wie controleert dat dan? Er zit dus geen bank meer tussen.
Nee, het bitcoinnetwerk controleert zichzelf. Alle computers in een bitcoinsysteem controleren de regels. Daardoor kan je niet valsspelen.
Dus al deze transacties zijn openbaar. Ik kan hier zien dat iemand in Japan geld over heeft gemaakt naar iemand in Amerika. Ja, alle transacties zijn openbaar.
Alleen is het moeilijk aan zo'n code te zien of het een Japanner of Amerikaan is.
Waarom zijn bitcoins eigenlijk iets waard?
Waarde is eigenlijk een kwestie van vraag en aanbod.
En het bijzondere aan bitcoins is dat er nooit meer dan 21 miljoen op de markt komen.
Dus dan ontstaat er op een gegeven moment een soort schaarste.
Klopt, hoe meer mensen de bitcoin willen, hoe hoger de waarde.
Daan, zeg eens eerlijk, denk jij dat dit het geld van de toekomst wordt?
Gaat dit geld dan verdwijnen? Nee, het zal een tijdje naast elkaar blijven bestaan.