Hoe wordt een lasershow gemaakt?
Jawel! Welkom op Mysteryland. Je ziet het al achter me, het podium hangt helemaal vol met showlicht. En af en toe krijgt het publiek een prachtige lichtboost van een wel heel bijzonder apparaat. Namelijk: de laser.
En er is heel wat gebeurt voordat het hier helemaal los kon barsten.
In deze werkplaats in Amersfoort zijn ze gespecialiseerd in die lasershows. Al die lasers staan hier klaar in de stellingen.
Ik heb hier de ontwerptekeningen van de podia op Mysteryland.
Laten we even met deze beginnen. Hier wordt gekozen voor een monochrome laser. Dat betekent dat het een laser is waar maar één kleur uit komt. Bijna altijd wordt dan gekozen voor de kleur groen. Want dat is heel intens, komt heel heftig binnen. En dan de Main Stage. Daar wordt alles uit de kast gehaald. Full coloured lasers. Daarmee kun je iedere kleur maken waar je zin in hebt.
Dit is die zogenaamde full colour laser. Het is niet eens een gek groot apparaat.
Maar er komt een enorme hoeveelheid licht uit. Hoe doet-ie dat? Nou, laserlicht is enorm geconcentreerd. Deze full colour laser is opgebouwd uit vijf verschillende laserstralen. Een rode. Een oranje. Een groene, een blauwe en eentje van cyaan. En deze vijf lasers worden via een slim systeem van spiegeltjes gebundeld tot een krachtige laserstraal. Maar hoe krijg je nou al die verschillende kleuren? Door de kracht van iedere straal aan te passen.
Als ik bijvoorbeeld een paarse kleur wil, dan geef ik 'm gewoon iets meer rood en iets meer blauw. En op deze manier krijg je alle kleuren van de regenboog.
Maar hoe krijg je nou die speciale laserpatronen op je shirt of over de mensenmassa? De truc zit 'm in de laatste twee spiegeltjes van het laserapparaat.
Die kunnen namelijk bewegen. En daarmee kun je een patroon tekenen.
Omdat die spiegeltjes dat razendsnel doen, lijkt het alsof je vormen ziet ontstaan. Terwijl het uiteindelijk maar die ene laserstraal is.
Je kunt het vergelijken met dit lampje. Als ik dat heel snel beweeg dan lijkt het alsof je een cirkeltje ziet. Nou ja... Bijna.
Dit gedeelte, met die draaiende spiegeltjes, is voor de lasershow heel belangrijk. Je kunt die spiegeltjes volledig programmeren zoals je zelf wilt.
Daarmee maak je dus een lasershow.
Hier gebeurt dat programmeren. Door deze mannen wordt het showontwerp gemaakt.
Hugo en Niels, jullie zijn straks de laseroperators op Mysteryland. Jullie hebben maar een paar stukjes voorbereid, de rest zul je moeten improviseren. Hoe weet je nou welke laser je op welk moment wilt gebruiken?
Niels pakt bijvoorbeeld nu hier twee strepen. Dat zie je dan als twee vlakken in het echt.
Een soort plafond dat naar beneden komt.
Het is vandaag opbouwdag. Er is nog helemaal niemand. Maar het festivalterrein is ingericht, de podia zijn opgebouwd en vandaag wordt alle techniek neergezet en uitgeprobeerd.
De vier full colour lasers hangen er al. De eerste hangt daar, aan de buitenkant van de vleugel. En de andere hebben ze heel slim weggestopt. Die hangen dus onder de vleugels van die twee kolibries. Hier, pal voor het podium, is de 'front of house', de centrale plek van waaruit alle techniek geregeld wordt. Dus het licht, het geluid, maar natuurlijk ook de lasers.
Kijk, dit is de mengtafel voor de lasers. Vanaf deze plek worden de rookmachines en de lasers aangestuurd. En ook het ontwerp voor de lasershow zit hier in.
Nou, we zien het. Licht, check. Geluid, check.
Ik zou zeggen: Laat het publiek maar komen.
Dit is dus heel vet, he. Doordat er tien lasers verspreid over het podium hangen, lijkt het alsof er overal licht vandaan komt. En die kleur groen zorgt voor een extra vol effect. Alle dance-muziek staat op dit podium geïnstalleerd. En die lasers zorgen ervoor dat die muziek ook echt binnenkomt.
Hier achter mij gaat het nu ook helemaal los. Het voelt een beetje alsof er een ruimteschip met laserlicht is geland. Echt heel vet. Dit raakt je wel echt, hoor.