Wat is shorttrack?
Dit is shorttrack. Keihard schaatsen op een korte baan. Ze gaan heel hard door de bocht. Om in die bocht de topsnelheid te houden, raken ze met hun hand kort het ijs aan om in balans te blijven.
We zijn bij Thialf Heerenveen. Dit is de ijshockeyhal, maar nu zijn hier de shorttrack-clubwedstrijden. Bij een wedstrijd rijden 4-6 schaatsers per keer tegen elkaar. Het gaat er niet om wie de snelste tijd rijdt, maar wie na een aantal rondjes als eerste over de finish komt.
Een shorttrackrondje is ruim 111 meter. Maar bij wedstrijden rijden ze verschillende afstanden: De 500 meter van 4,5 ronde. De 1000 meter, dan rijden ze 9 rondes. En de 1500 meter, en dan schaatsen ze maar liefst 13,5 ronde. Maar hoe weet je nou hoeveel rondes je hebt gereden? Dat weten ze door in een fractie van een seconde het rondebord te checken.
En de bel voor de laatste ronde.
Naar de start! Klaar...
Bij shorttrack gebeurt er heel veel. Er zijn veel ogen nodig om het allemaal in de gaten te houden. Daarom zijn er vijf scheidsrechters.
De hoofdscheidsrechter staat midden op het ijs. En naast hem staan nog twee scheidsrechters. En buiten op de baan staan er nog twee.
Die moeten heel veel in de gaten houden. Schaatsers mogen niet duwen en trekken of verkeerd inhalen.
Dit is Benny Bruggemans, trainer van een paar shorttrackers. Ze moeten niet vallen en als eerste de finish halen. Maar waar moet een shorttracker echt op letten?
Bij de 1000 meter moeten ze bij de start gelijk een goede positie pakken. Niet te veel energie verspillen tijdens de rit. Zodat ze de laatste twee ronden een inhaalactie kunnen maken. En ze moeten ook niet bang zijn om te vallen. Nee en ze moeten veel lef hebben. Want je hebt bij inhalen heel weinig ruimte altijd. Je moet goed je inhaalactie plannen en door kleine gaatjes durven gaan. Stelletje lefgozers. Ja, en meisjes, he.
Bij shorttrack wordt echt loeihard geschaatst.
Topschaatsers rijden zo'n 50-55 kilometer per uur. De schaatsers van coach Benny rijden 40-45 kilometer per uur. Deze talenten zijn echt de top-shorttrackers van de toekomst.
Wat is er bijzonder aan een shorttrackschaats?
Deze schaats is op maat gemaakt naar iemands voet en hij is met de hand gemaakt.
Het is een hele stevige schoen, heel licht ook. En de schoen staat wat hoger op het ijzer dan normaal.
Dit is een speciaal shorttrackpak. Heel belangrijk voor de veiligheid. Het is snijvast. Als je bij een valpartij geraakt wordt door een schaats, gaat het niet door het pak heen.
Het heeft een beschermend kraagje. En eronder draag je kniebeschermers en scheenbeschermers. Ook een helmpje voor de valpartijen, heel belangrijk. En natuurlijk het welbekende handschoentje. Want als je het ijs aanraakt, moet je hand wel beschermd zijn.
Dit is een belangrijk trainingsonderdeel: cirkel draaien. Benny, waarom zijn die bochten draaien zo belangrijk bij shorttrack?
Bochten zijn hartstikke belangrijk. In een bocht kun je snelheid maken, je inhaalactie voorbereiden en je kunt je snelheid volledig kwijtraken.
Dat is niet de bedoeling, dus je moet goede bochten rijden.
Wat is de techniek voor een goede bocht?
Mag je deze om je heen doen.
Met deze oefening kun je makkelijk je overstappen oefenen die je straks in de bocht moet gaan maken.
Ik vind het wel zwaar, hoor. Ja, he?
Probeer je linkerbeen zo dicht mogelijk naast je rechter te zetten. Zodat je rustig je rechterbeen eroverheen kan zetten.
Dat pootje over in de bochten vind ik nog een beetje eng. Maar die rechte stukken gaan wel lekker.