Hoe onderhoud je voetbalgras?
De Johan Cruijff Arena in Amsterdam is het stadion van Ajax. En er worden hier ongeveer 30 wedstrijden per jaar gevoetbald.
Thuiswedstrijden van Ajax voor de competitie, Champions- of Europa League en interlands van het Nederlands elftal. Maar dat is nog niet alles want er worden hier ook megagrote concerten gehouden en dance-events met wereldberoemde dj's.
De combinatie van topvoetbal en grote shows is voor de grasmat best zwaar. Eén keer per jaar gaat de grasmat er helemaal uit en moet er dus een nieuwe in. Dat is een hele operatie. De rest van het jaar wordt de mat supergoed verzorgd en onderhouden door een heel team van grasmannen. De grasmat hier is 105 meter lang en 68 meter breed. Bij de eerste de beste sliding mag het gras natuurlijk niet gelijk stuk gaan. Het gras wordt gekweekt bij een speciale graskweker in Limburg en bij die kwekerij liggen altijd een paar velden klaar zodat de beste kan worden uitgekozen.
Het gras in de Johan Cruijff Arena moet goed onderhouden worden om er goed te kunnen voetballen maar ook om een grote concerten op te houden want dan staan hier niet 22 voetballers en een scheidsrechter maar rond de 18.000 mensen op het gras.
Voor concerten wordt het veld afgedekt met dit soort luchtdoorlatende platen. Er zit dan nog ruimte tussen de vloer en het veld waardoor het gras zo min mogelijk beschadigt. En als het concert voorbij is, dan gaan de platen eraf en komt het gras weer tevoorschijn. Om de combinatie van voetbal en concerten mogelijk maken is er een heel team aan grasmannen. Zij zorgen voor voeding, water, belichting beluchting, maaien en schadeherstel van het gras en er is elke dag onderhoud aan de grasmat, dus altijd wat te doen.
Dit is hier is Paul Baas, de grasmeester van de Johan Cruijff Arena en de baas van het grasteam. Paul? Oh sorry. Wat moet er allemaal gebeuren om het gras zo perfect mogelijk te maken?
Je ziet dat het begint met gras maaien want het gras groeit. Maar we geven licht, we moeten beluchten, we moeten bemesten. De regen is ook heel belangrijk. Bij alles proberen we het gras zo optimaal te laten groeien. Zal ik je even helpen? Als je wil graag heel graag. Spring er maar op. Een rechte lijn proberen te maken. Ik ga nu al de fout in. Doe ik het een beetje oke? Zo is het goed.
Wat kun je nou allemaal op dit schermpje zien? Eigenlijk kan je zien of ik alles netjes gemaaid heb. Je kan gezien hoe gezond de grasmat is, dus hoe donkerder de kleur, hoe gezonder de grasmat is. En we kunnen heel duidelijk de speelschades vaak naar voren halen. Hier zie je bijvoorbeeld, is ie iets lichter van kleur, hier heeft een keeper gespeeld, die staat op één plek. Dus ja daar is vaak wat meer schade dan over het geheel van het veld. Is dit ook een soort grasmaaier? Het lijkt er een beetje op maar dat is het niet. Het is een beluchtingsmachine.
Je ziet hier allemaal pennetjes. Kijk uit, ze zijn scherp.
Daarmee prikken de gaatjes in de bodem om zoveel mogelijk zuurstof in de bodem te krijgen zodat de wortels ook gewoon een goed klimaat hebben om te groeien zodat de grasmat sterker wordt.
Het gras heeft dertig sensoren waaruit je data kunt aflezen en zo kan je dus maar praten met het gras. Maar hoe werkt het dan precies?
Deze sensoren zijn geplaatst onder de grasmat, onder in de bodem en diep genoeg zodat de speler het niet raakt. Met dit kastje wordt een signaal de data wordt verzonden naar de database, de computer in dit geval. En dat zie je dus hier op het scherm, hier zien we de temperatuur bijvoorbeeld. Daar passen wij ons onderhoud op aan. We hebben hier bijvoorbeeld voeding. Hier kan je zien hoeveel kilo voeding ik gegeven heb gedurende een periode. Het licht van de lampen, kan je zien hoeveel uur licht het gras heeft gehad. Samen proberen we eigenlijk het beste voor de grasmat in orde te krijgen.
Hiermee proberen wij de hardheid van het veld te meten, het veld moet niet te hard zijn niet te zacht zijn. Ik laat een gewichtje vallen. Je ziet hier de waarde, als het te hard is vindt de speler niet fijn, als het te zacht is vindt de speler niet fijn. We weten nu een beetje wat een speler wil. Zo proberen we dus eigenlijk de grasmat het fijnst voor de speler te hebben. En dat proberen we eigenlijk met nog een apparaat, dat is eigenlijk meer gericht op de grip Dit zijn de noppen? Dat zijn eigenlijk de noppen van de voetbalschoenen en daarmee proberen we door het gewicht en dan deze momentsleutel kunnen wij zien hoeveel kracht het kost om te draaien. Want hoe meer grip hoe beter? Nee, eigenlijk moet je goede grip hebben maar te veel is niet goed want dan kan je blessures krijgen doordat enkels of knieën op slot komen te staan. De schoen blijft staan en dan kan het voor de speler niet goed zijn.
Lekker windje! Hoezo heb je deze? Voor het weer. We kunnen niet helemaal het weer bepalen. Want de Arena is een gesloten stadion met een dak. Dus wij proberen met ventilatoren het zonlicht, proberen we eigenlijk een goed klimaat na te bootsen. Dus ja, dat proberen we dan te meten met ons weerstationnetje. We hebben hier een lichtsensor. In deze back kunnen we water opvangen dus regenval. We hebben hier en windsensor. We zien het, hij draait. We hebben zelfs een blad natsensor eronder, dan kunnen we kijken of het gras nog nat is. En met die data proberen we eigenlijk onze machines op de juiste manier in te zetten.
Overal lichten, water, dit is dan hoe je dat in de praktijk het weer nabootst. Ja, inderdaad hier creëren wij het Nederlandse klimaat, het welbekende zon-regen-zon-regen-klimaat. We hebben speciale zonlampen op deze wielstellingen staan en daarmee proberen we echt de plaatsen die het licht nodig hebben echt het licht gte geven. Deze gebruiken ze normaal in kassen. Hier zijn ze op zo'n stel gezet en dan kunnen we plaatsspecifiek kunnen we licht bijgeven. En met het water creëer je eigenlijk het beste klimaat voor het gras.
Zo, dat is net de zon! Heerlijk. Vinden jullie ook lekker he? Lekker groeien.
We hebben die lampen nu, maar dit is de toekomst.
Dit is de toekomst. Dit is de toekomst, ledverlichting met water en eigenlijk een ideaal klimaat voor de grasplant.
Het grasteam trekt ook de lijnen op het veld. En misschien leuk om te weten maar om het hele veld te belijnen is ongeveer 10 liter krijtverf nodig.