Hoe maak je spekkoek?
Hoi, ik ben Eline. Ik hou heel erg van bakken dus ik vroeg me af: hoe maak je eigenlijk spekkoek? Nou, dat is geen straf om die vraag te beantwoorden. En als iemand weet hoe je spekkoek bakt dan is dat Lola! Spekkoek komt oorspronkelijk uit Indonesië. Klopt. Midden vorige eeuw zijn er heel veel Indische mensen naar Nederland gekomen en die hebben ook de keuken meegenomen en de spekkoek geïntroduceerd. En die is inmiddels heel wat populair. Volgens mij hebben we alle spullen klaarstaan, dus ik zou zeggen Lola klaar? Bakken maar. Dan hebben we nodig de roomboter, suiker, meel, eieren. En dan de kruidenmix: kaneel, stokjes, kruidnagel, nootmuskaat, foelie, kardemom in de steranijs. Ik ben nu de eieren aan het scheiden. En waarom doe je dat? De dooiers mengen we straks met de boter, dan mengen we eigenlijk de vetten met elkaar en het eiwit gaan we luchtig opkloppen zodat de koek niet zo massief wordt. Dat rijst de pan uit. Nu gaat het eigeel bij het botermengsel. We aan het nu het ei-boter-suikermengsel vermengen met met de bloem en dat spatelen we dan met met de hand erdoorheen. We scheppen dan een klein beetje eiwit bij de eigeelmassa. Nou, we hebben nu het beslag klaar en die gaan we nu verdelen in tweeen. De ene helft laten de wit en de andere brengen we op smaak met de kruiden en de kruiden geven dan de smaak aan de spekkoek, zoals je hem ook kent. We beginnen met de bruine laag en dan zetten we deze nu in de oven onder de grill. En hoelang moet deze er nu in? Ongeveer vijf minuten. Het ruikt al lekker. En nu smeren hem in dan met de boter. En dan gaat het witte laagje erop. En weer een laagje de oven in. Ja, en zo zijn we nog wel even bezig. Drie uur later, na het bakken laagje voor laagje, is dit de koek geworden. Jammie jammie jammie! Hoe komt spek ook aan zijn naam? Want er zit helemaal geen spek in. Klopt inderdaad. Spekkoek heeft laagjess en dat heeft doorregen ontbijtspek ook, men zegt dat vandaar de naam spekkoek is gekomen, omdat het beide laagjes heeft. Hmm lekker!