Wat doet stress in je lichaam?
Staan blijven! Draaien, draaien, draaien!
Stress! Het is één van de grootste problemen in ons drukke bestaan. Je wordt er moe van, angstig en je kan er zelfs ziek van worden. Maar toch is het ook een hele normale reactie als er gevaar dreigt. Je lichaam gaat dan allemaal stofjes aanmaken, zodat je klaar bent om weg te rennen of zelfs om te vechten, als dat nodig is. Dus, je kan stress krijgen bij echt gevaar. Maar daarnaast bestaat er ook nog psychische stress. En wat gebeurt er dan precies?
Nou, bij acute stress gaat je lichaam adrenaline produceren. En adrenaline wordt ook wel het vecht- of vluchthormoon genoemd. En dat wordt aangemaakt in je bijnieren. En om je bijnieren te kunnen laten zien, moet ik helemaal naar achteren in het lichaam. Achter de lever, achter de maag. Achter de darmen. En dan zie je hier twee nieren verschijnen en op die nieren liggen de bijnieren en die maken adrenaline aan. Die zitten dan, zeg maar, hier helemaal. Ja, precies. En door adrenaline gaat bijvoorbeeld je hartslag omhoog, je bloeddruk gaat omhoog en dat alles zorgt ervoor dat je lichaam klaar is om te vechten of te vluchten.
En na vijf à tien minuten gaan je bijnieren ook cortisol afgeven. Ja, deze dus, hè. Ja, klopt. En cortisol is dus net als adrenaline ook een stresshormoon. Ja. Dus cortisol zwengelt die stressreactie verder aan. Maar het zorgt er ook voor dat je die stressreactie kunt volhouden. Dus in feite is het verschil tussen adrenaline en cortisol dat adrenaline meer is als druivensuiker. Dus snelle, korte en krachtige energie. Terwijl cortisol meer is als een bruine boterham met kaas. Dus cortisol is langzamer, maar het geeft je wel langdurige energie. En een ander belangrijk ding dat cortisol doet, is dat het de herinnering aan het gevaar helpt op te slaan. Zodat je weet wat je moet doen om gevaar in de toekomst te ontlopen. Klopt, dus dat is heel nuttig. De keerzijde is wel dat als de stress te heftig was of te lang aanhoudt, dat cortisol je ook angstiger kan laten voelen. Dan wordt het dus eigenlijk erger. Ja. En alle aspecten die aan die angstherinnering gekoppeld zijn, zoals het geluid of de geur, die kunnen weer die angst oproepen.