Kun je aan de buitenkant zien of een ei rauw of gekookt is?
NOJ NOJ NOJ. Nee of ja? Welkom bij NOJ! Een lekker ontbijtje. Maar wacht even. Eh, ik weet dus nu niet meer waar ik de gekookte eieren neergelegd en waar de rauwe eieren liggen. Oh, dat weet ik wel wat op. WAt nou als we allebei een ei pakken en dat stukslaan tegen ons hoofd? Oke, lijkt me een heel goed idee. Oké, 3, 2, 1. Haha! Gadver! Nu weten we in ieder geval wel waar de gekookte eieren liggen, hier namelijk. Kijk! Maar eh, kun je aan de buitenkant zien of een ei gekookt is? Nee of ja? Checking is facting. Heb je een handdoek ofzo? Ik zit helemaal onder. Die heb ik, kom maar. Geen verschil. Nee. Nee. Geen verschil. Wo dat is een verschil. Nog een keer. Dit is superduidelijk! Mijn gekookte ei draait echt veel harder dan jouw rauwe. Kun je aan de buitenkant zien of een ei gekookt is? NOJ NOJ NOJ, een dikke vette ja! Maar hoe dan, alwetende wetenschap, hoe dan? Kijk, bij een gekookt ei is het hele ei gestold, dus zowel het eigeel als het eiwit. En bij een rauw ei is de binnenkant nog helemaal vloeibaar. Dat hebben we bij jou ook wel gezien. Ja, ik voel het nog steeds. Ja goor. En als je dus zo'n rauw ei gaat draaien, dan gaat die vloeistof later draaien dan de schaal. En daardoor remt het eigenlijk af. Ja, precies, want als je zo'n gekookt ei draait, dan tolt die heel hard. Leg je daar je vinger op, ligt ie stil. Ja, maar doe je dat nou met een gekookt ei, dan draait ie nog door. Kijk, ik heb het hier even nagebootst. Dit is de eierschaal en daar binnen zit dus het rauwe ei. Ja, als ik dat dan ga ronddraaien zo en ik stop hem, dan zie je dus dat die binnenkant nog doordraait. En wist je dat je ook een rauw ei ook kan laten stuiteren? Wat heb je daarvoor nodig? Kijk, een schaal met rauwe eieren, dus, daar doe je azijn bij. En dat moet je dan twee dagen laten staan. En dan na die twee dagen, dan is het kalk opgelost. En dan krijg je dus, moet je even zien, deze heren. Huh, wat zien die er raar uit! Ze zijn ook helemaal opgezwollen en groot geworden, maar superzacht. En let op he. Dit is dus een stuiterei! Het lijkt wel een stuiterbal. Mag ik eens? Cool he? Zullen we eens kijken hoe hoog die kan? Whoo! Ohh! Hahaa! Oke dat was te hoog. Maar kan het met een echt ei? Oh! Dat was hem weer, ciao for now en tot de volgende NOJ! Ging net goed, haha!