Wat is verticale landbouw?
Verse groenten en fruit uit een plantenflat of van een grote luchtboerderij science fiction? Nee hoor, het gebeurt nu al. Paprika's, komkommers, tomaten, wortels, bleekselderij. We kweken ze al eeuwenlang op akkers en sinds een jaartje of honderd ook in kassen in de glastuinbouw. En dat is natuurlijk helemaal top. Alleen de wereldbevolking groeit. In 2050 zijn we met meer dan negen miljard mensen op aarde. Er wonen dan meer mensen in de stad. De steden breiden zich steeds verder uit en de landbouwgrond wordt schaarser. Dus de vraag is: hoe kun je gezonde groenten en fruit verbouwen op een klein oppervlak, die weinig water nodig hebben, een hoge opbrengst, niet te duur zijn en toch milieuvriendelijk? Nou, door de lucht in te gaan! Verticale landbouw.
Eén van die nieuwe verticale boerderijen staat hier in Nederland.
Jij bent de manager hier, jij weet alles over verticaal boeren. Ja, dat klopt. Kom maar mee. Zo, eerst de werkschoenen aan. Door de wasstraat.
Handen wassen. Haarnetje op. Mondmasker. Dank u. En een jas. Het lijkt wel alsof we een ziekenhuis binnengaan. Ja, dat klopt, wij gebruiken geen bestrijdingsmiddelen dus daarom proberen we alle ziekteverwekkers buiten te houden. Die kant op? Kom maar mee!
Ah, dus dit is de zaaiafdeling, maar dit is niet verticaal. Nee, dat komt straks. Hier worden de trays gevuld met substraat, dat is een soort potgrond. En jullie verbouwen peterselie, dille, koriander. En dit zijn basilicumzaadjes. Ja, dat klopt. En die gaan dus hier in de grond. Ja, en wanneer ze dan klaar zijn komt er een beschermlaag overheen. Dan brengen we ze naar een donkere, vochtige kamer. Daar blijven ze tot ze gaan ontkiemen. En dan brengen we ze naar de nursery, de kraamkamer. Wow, dit lijkt wel sciencefiction. Metershoge stellages met zo te ruiken net uitgekomen korianderplantjes en overal paars licht uit duizenden ledlampjes.
Ja, hier blijven de plantjes 7 tot 12 dagen. Dit is echt verticale landbouw, gewoon zeven lagen boven elkaar met jonge korianderplantjes. Als je zo kijkt, dan lijkt het ook gewoon een hele grote fabriek, want er is helemaal geen daglicht. En waarom is het eigenlijk paars licht in plaats van wit? Als je goed kijkt, zie je dat het eigenlijk kleine rode en blauwe ledlampjes zijn. Want om goed te kunnen groeien, hebben planten voornamelijk rood en blauw licht nodig. Oké, maar hoe weet je dat dan? Dat weten we doordat we dat testen in ons onderzoekslaboratorium, waar we het juiste groeirecept voor onze planten ontwikkelen. Als de plantjes groot genoeg zijn, dan worden ze door deze robot in de bakken geplaatst. Bij verticale landbouw maak je dus ook gebruik van robots? Ja, dat klopt. En onze vervoersrobot haalt de bakken dan op. Die brengt ze naar de groeikamers. Achter die blauwe luiken met het roze licht, daar zitten die groeikamers? Ja klopt. En dat is ook weer meters hoog. En die robot, die weet gewoon precies waar 'ie naartoe moet? Ja, zo is 'ie geprogrammeerd. Knap staaltje hightech hoor, dit.