Hoe wordt havermout gemaakt?
Oe lekker, een bakje havermout bij het ontbijt. Havermout wordt gemaakt van haver, dat is een graansoort en die groeien in dit soort pluimen. En daar zitten dus die haverkorrels in. Maar die haverkorrels kun je zo nog niet eten. Dus van haverkorrels havermout maken: hoe doen ze dat? Ik ben in Brabant, in Heeswijk-Dinther en we gaan de havermoutfabriek in. De haver die geoogst is ligt opgeslagen in deze silo. Deze haver moet eerst nog schoongemaakt en gepeld worden, dat kun je zo nog niet eten. Kijk, dit is de eerste stap, hier wordt het onkruid eruit gehaald en daarna worden ze nog verder schoongemaakt. Hier zakken de korrels zo de pelmachine in, en hier worden de korrels zo hard rondgedraaid dat alle velletjes er vanaf worden geschoten. Kijk, het velletje is eigenlijk een vliesje dat om de haverkorrel heen zit. Een soort beschermlaagje. Maar wij kunnen dat vliesje niet zo goed verteren met onze darmen. En dus halen we dat velletje eraf. Na het pellen gaan de korrels naar deze grote schudtafel, kijk. En die tafel controleert of alle velletjes er wel goed af zijn. Als het nog niet goed is gegaan , dan gaan de korrels weer terug en alle goedgekeurde korrels komen hier in deze bak terecht. En nu is het tijd om de korrels te pletten. Want als je granen namelijk plet, dan kan je lichaam de voedingsstoffen beter opnemen. Dan worden de korrels geroosterd onder een hele hete brander van 600 tot 800 graden. En dan, bij de laatste stap, worden de havervlokken, platgewalst door de pletwals. En dan heb je een enorme zak met havermout. Inpakken maar! En er zijn allerlei lekkere havermoutrecepten. Dit is Hanne Clement, zij is voedingsontwikkelaar. Dat betekent dat je allemaal nieuwe, mooie recepten en gerechten bedenkt. En jij hebt hier allemaal lekkere havermoutontbijtjes gemaakt. Ja klopt, vertel. Nou, dit is gewoon havermoutpap wat je heel leuk kan opmaken met allemaal fruit. Ik heb hier nog havermoutkoekjes, havermoutpannenkoeken en je hebt zelfs vleesvervangers op basis van haver tegenwoordig. Oh, dit is dit is een vleesvervanger? Ja. Nou, dan ga jij lekker havermoutgerechtje voor ons maken. Ja, klopt. Ik heb hier alvast een warm bakje havermout dat ook wat zaden en pitjes bij. En dan nog wat blauwe bessen, wat pistachenootjes is misschien ook wel lekker. Wat chocoladebolletjes en nog wat pindakaas. Hij is klaar. Wil je hem proeven? Ja. Alsjeblieft. Lekker! Mooi. Ja. Havermout maken en bereiden, zo doen ze dat dus.