Wat gebeurt er in een kerncentrale?
Hier in Borssele, in de provincie Zeeland staat de enige kerncentrale van Nederland. Kijk, hier ligt Zeeland. En hier staat de kerncentrale.
Hoe werkt zo'n kerncentrale nou precies? En hoe maken ze daar stroom? Straks gaan we naar binnen en zijn we in het hart van de kerncentrale. De kernreactor.
Ik ben nu in nucleair gebied, dus ik heb een dosismeter bij me. Die meet de hoeveelheid radioactieve straling. Die staat nu op nul. Ik ben heel benieuwd wat-ie straks aangeeft.
We gaan nu door een dikke sluis naar 'de bol'. This is where the magic happens. Daar, onder die platen, vindt het splijten van uranium plaats. Dat die kernreactie zoveel energie oplevert, is heel handig. Maar het heeft ook een nadeel. Want als je uranium splijt, komt er radioactieve straling vrij. Dat zie je niet, dat voel je niet. Maar te veel straling kan cellen kapotmaken. Ook bij mensen, dus je kunt er kanker van krijgen. Daarom wordt het uranium dat gespleten wordt goed opgeborgen in splijtstofelementen. Zodat de radioactiviteit geen kant op kan. Daar in het reactorvat zitten 121 van die elementen. Je snapt dat dit deel van de kerncentrale heel goed beschermd moet worden. Want hier mag echt niks misgaan. Het dak bijvoorbeeld is een koepel, gemaakt van dik staal met daar overheen dikke lagen beton. Er kan een aardbeving plaatsvinden, of een overstroming. Het kan knetterhard gaan onweren of stormen. Er kan zelfs een vliegtuig neerstorten op dit dak. En toch blijft dit gebouw gewoon staan.
Dit is de turbinehal. De stoom die vrijkomt in de bol komt via die buizen naar binnen. Die stoom zorgt ervoor dat deze drie enorme turbines in beweging komen. Denk bijvoorbeeld aan ons wiel. Die turbines drijven dan weer via een as die enorme dynamo daar aan. Die dynamo zet die beweging weer om in stroom. Dat wordt afgegeven aan ons lichtnet. Zo komt het bij ons thuis uit het stopcontact.
Het grootste nadeel van kernenergie zie je daar. In die bak met water staan splijtstofelementen die niet goed genoeg meer zijn om warmte op te wekken. Maar nog wel radioactief zijn. Ze zijn uit de kernreactor gehaald en worden hier verzameld totdat ze opgehaald worden. Het water zorgt voor afkoeling en houdt de radioactieve straling tegen. Voordat ik het nucleair gebied uitga, effe een safety check. Nou, die staat nog gewoon op nul. Gelukkig.