Hoe worden beelden van marmer gemaakt?
We zijn in Carrara, bekend om het beroemdste en witste marmer ter wereld. Al meer dan 2000 jaar wordt het hier uit de bergen gehaald. Maar dat is pas het begin. Er moet nog iets van gemaakt worden. Al het marmer uit de groeves komt hier terecht. Op deze enorme opslag. Vaak is van de blokken al helder wat het wordt. Ze zijn op bestelling uit de groeve gehaald. Maar vaak ook niet. Wat zou dit stuk bijvoorbeeld worden? Misschien trappen in een oosters paleis. Of dit? Een prachtig beeld van een Romeinse godin! Ja, en dit wordt natuurlijk... eh... mijn nieuwe aanrechtblad.
Wow. Dit is de bijzondere werkplaats Studi d'Arte Cave Michelangelo. Kunstenaars proberen hier de technieken van Michelangelo levend te houden. Ze maken zelf of in opdracht beeldhouwwerken van marmer. Niet alles wat je ziet is marmer. Het staat hier vol kleine modellen van gips die door de kunstenaars nagemaakt worden. Hier zie je een nog groter gipsen model. Je ziet ook dat er echt aan gewerkt is. Er zitten scheuren in, de hand is er opnieuw aangezet. Gaten, spijkers, maar dat maakt niet uit. Dit is gips. Het gaat om het resultaat van marmer. Dat moet kloppen.
Luca werkt ook met gips, en een zwarte steensoort die op marmer lijkt. Daarom wordt het wel zwart marmer genoemd. Luca werkt aan een beeld van het hoofd van een Keniaanse strijder. Hij maakt het na van zwart marmer van dit gipsen beeld. Daarvoor heeft hij speciale apparatuur. Je ziet het daarboven aan de schedel. Op deze schedel is precies hetzelfde puntje gemaakt. Daarvoor gebruikt hij deze bijzondere meetapparatuur. Dat zorgt ervoor dat hij de afstanden precies gelijk houdt. Dat het voorhoofd, de neus, ogen, alles, op exact dezelfde plek komt. Totdat het beeld EEN op EEN gelijk is aan het gipsen model.
Marmer kennen we vooral glimmend. Glimmende beelden, paleizen, aanrechtbladen. Johannes laat zien dat ze met veel lagen schuurpapier werken om het echt glanzend te krijgen. 1, 2, 3, 4, 5, 6... 7, 8 lagen schuurpapier! Werkje hoor.
Na acht schuurbeurten zie je al dat het glanst. Maar om de echte shine aan te brengen, gaan we nog waxen. Bij de polijstmachine. Wauw! Dit is ongelooflijk, moet je zien. Die glans. Door het waxen zijn de laatste poriën van het marmer opgevuld en krijgt het zijn glanzende laag.
Tot slot heeft Johannes nog een verrassing voor me. Bart? Yes? I have this for you. Nouuuuu, wat aardig! Een echt klokhuisje. Grazie mille. Molto volentieri, prego. Ciao! Ciao!