Natuur in de nevengeul
Dat een project om ruimte aan de rivieren te geven niet alleen goed is voor droge voeten, maar ook de natuur een goede boost kan geven, dat kun je hier heel mooi zien.
Dit is de Hemelrijkse Waard aan de Maas bij Oss. Hier is het graafwerk al jaren geleden gedaan.
Oh, moet je toch eens kijken wat een prachtig gebied er is ontstaan. Nu kun je ook mooi die nevengeulen zien, want dat achterste water is de Maas. En die twee geulen ernaast hebben ze erbij gegraven om zo meer water kwijt te kunnen.
Dus als er ooit echt hoog water komt, ja, dan komt dit hele gebied dus onder water te staan.
Maar Lianne, voordat de rivier ruimte kreeg, was dit er allemaal niet. Nee. Helemaal niks gewoon, eigenlijk. Het is bijna niet meer voor te stellen, maar hier waren vijf jaar geleden nog maisakkers. Maisakkers? Ja, en eentonige graslanden. Dit ontstaat dus gewoon vanzelf? Ja. Dit is, eh... Ja, helaas uitgebloeid, maar rode ogentroost. Alleen die naam al. Rode ogentroost? Ja. Wat is dat? Moet je eens ruiken. Oeh, munt! Ja. Volop aan de waterkant, watermunt noemen we het dan. Meteen zin om thee te drinken. Ja.
Elk plantje en bloemetje is hier gewoon vanzelf gekomen? Ja, dat is zelf meegekomen met de rivier of met de wind. En het zoekt z'n eigen plekje waar-ie zich thuisvoelt. De ene plek is wat meer afgegraven en de andere wat minder. En ieder plekje heeft zo z'n plantjes die zich daar thuisvoelen. En zo krijg je veel verschillende planten en dieren die van die plant afhankelijk zijn. En zo krijg je diversiteit in je planten, biodiversiteit. Biodiversiteit, mooi.
O, kijk hier. Ja, daar zie je ze al, dat is ook precies waarom we het doen. Op de Maas hebben we de grote vissen, maar die kunnen daar niet goed paaien. Een jonge vis kan daar niet goed opgroeien, in die snelstromende donkere bak. Maar hier vinden ze wat beschutting. Ondiep water wordt sneller warm door de zon. Dus moet je kijken, je ziet honderden kleine visjes.
Ja, je hebt 'm. Wow! Kijk eens. O, ja, wauw! Dit is een zoetwatermossel.
We hebben planten, we hebben onderwaterleven. Hoe zit het met vogels? Nou, misschien heb je ze al gehoord, maar we hebben ontzettend veel watervogels erbij gekregen. Je moet je voorstellen dat in een maisakker natuurlijk niet veel te zoeken is voor een meerkoet of een visdief of een kluut.
Allemaal soorten die je hier ziet terugkomen, massaal. Duizenden vogels zie je hier. En die boom, stond die er al toen dit nog een maisveld was? Nee, die stond daar niet, die hebben we er expres ingelegd. Die zorgt dat daar eigenlijk een soort bos onder water ontstaat. Waar een mossel zich aan kan hechten, waar planten op kunnen groeien. Een visje schuilt er mooi onder, terwijl het visdiefje hem probeert te pakken. Met de plannen om meer ruimte voor de rivieren te maken, sla je dus eigenlijk twee vliegen in een klap.
Enerzijds zorg je ervoor dat het water weg kan, dus dat de kans op overstromingen kleiner wordt. En aan de andere kant krijg je er een prachtig stuk natuur voor in de plaats! Toppie.