Kun je de korst van kaas eten?
Hallo, ik ben Lotte en ik ben dol op kaas en mijn vraag is: kun je ook het korstje van de kaas eten? Het geheim van de kaas en de korst, dat zoek ik vandaag uit op deze biologische kaasboerderij. En het begint allemaal met een bekertje rauwe melk van deze dames. Boeren Jan en Evert maken een biologische kaas hier in het dorpje Stuifzand in Drenthe. Evert maakt de kazen allemaal zelf en daarvoor gebruikt ie rauwe melk, vers van de koe, en daar gaat dan zuursel bij en stremsel. He, wat is dat? Stremsel heb ik er nog net erbij gedaan. Dat is zorgt ervoor dat de melk dik wordt en het zuursel zorgt er vooral voor dat de kaas langer houdbaar is. Snijden is nodig om de vaste stof, de eiwitten en vetten in de melk, weer te scheiden van het water in de melk het vocht. Oke. De wei uiteindelijk, da's de wei. Dat is het groene wat je nu ziet. Ja, de stukjes die in de wei drijven, dat is de uiteindelijke kaas. Dat heet nu nog wrongel. En de wrongel gaat nu in deze kaasvaten. Met deze pers worden de laatste restjes wei eruit gedrukt en dan krijg je een mooie stevige kaas. Dan gaan de kazen nog een aantal dagen in een bad met zout, het pekelbad. En daar krijgen de kazen een nog betere smaak van. Als de kaas klaar is, dan moet hij eerst weken en soms zelfs maanden in deze kaaskamer blijven liggen om te rijpen. Maar goed, je kan zo'n kaas niet zomaar gewoon laten liggen, want dan droogt ie uit en daar wordt ie heel hard van. Er is nog een belangrijke reden en dat is schimmel. Schimmels zijn micro-organismen, hele kleine levende deeltjes. Sommige schimmels maken gifstoffen aan. Een soort schimmelpoep en als je dat eet, dan kun je behoorlijk ziek worden. Om ervoor te zorgen dat de kaas niet vol met schimmel komt te zitten en om ervoor te zorgen dat ie niet uitdroogt, komt er een laagje coating overheen. Dat is een soort van plastic laagje. Dus ik breng een heel dun laagje aan van deze kaascoating en dan kan die vandaag drogen en dan pak ik hem morgen weer terug en dan doe ik de andere kant. En hoeveel laagjes heeft zo'n kaas nodig voordat het goed is? In vier weken doe ik het ongeveer vijf keer aan beide kanten. Nou, de kaaskorst. Die kunnen we dus niet eten, want dat is een soort van plastic laagje. Maar hoe zit het dan met die donkere rand hier aan de buitenkant? Ja, ja die donkere rand is ingedroogde kaas. En ja, die kun je dus heel goed eten. Dus alleen dit vliesje, die kunnen we niet eten. Dat is dus het randje wat ik ook in de kaaslokaal heb opgesmeerd. Die moet je niet in je mond doen. Maar de rest...De rest eet je gewoon. Is gewoon eetbaar. Ja, stukje proeven? Gaan we doen. Ik snij een stukje voor je af. Mmm. Mmm. Korstje is wel harder, maar smaakt gewoon supergoed.