Hoe wordt vanille gemaakt?
Als je zo langs deze planten loopt en je weet niet zo heel veel van tuinieren af, dan zou je je hier lelijk kunnen vergissen. Kijk, dit ziet er uit als een sperzieboon, maar als je dit heel lang laat liggen, dan krijg je dit. Het ziet er een beetje uit als een gek verschrompeld boontje maar moet je kijken als je hem opensnijdt, dan knalt het aroma je tegemoet. Vanille, lekker man. En al die zwarte dingetjes, dat zijn dus vanillezaadjes. Dit is de enige vanillekweker in Nederland. Vanille kweken: hoe doen ze dat? De bloem van een vanilleplant is een orchidee en dat is echt een prachtige bloem, kijk. Maar, deze orchidee heeft een beetje een gebruiksaanwijzing. Hij doet er namelijk duizend dagen over om tot bloei te komen. En als ie dan eenmaal bloeit, dan bloeit die maar superkort. Hij gaat 's ochtends open en dan moet je hem binnen een paar uur bestuiven om die mooie peulen eraan te krijgen. En ben je er niet op tijd bij, dan verwelkt de bloem en dan is je kans bekeken. Het bestuiven van zo'n orchidee gebeurt in de natuur natuurlijk door vogels en door insecten, maar hier in de kas moeten ze dat zelf doen. En dat doe je door het mannelijke en vrouwelijke gedeelte van de bloem samen te brengen. Hier vouw ik hem open en dan moet ik ervoor zorgen, dit pieletje onder deze komt te zitten. Dan druk ik hem samen en dan is ie bevrucht. Hier kun je heel goed zien hoe er uit zo'n bestoven bloempje een mooi klein peultje groeit. En als je dat dan zo'n zes weken zijn gang laat gaan, dan krijg je zo'n mooie, volwassen peul. De volwassen groene peulen moeten nog zo'n acht maanden aan de plant blijven hangen en daarna kun je er al heel veel lekkere gerechten mee maken. Maar als je nou de echte intense vanillesmaak wil, dan moeten ze eerst nog even de droogkast in. Kijk, en zo ziet dat er dan dus uit. Het zijn gewoon helemaal donkerbruine peulen geworden en door de rijping wordt dus de smaak van die vanillebonen nog intenser. Ja, en hier kun je dus echt heerlijke dingen van maken. Erik, wat ga jij maken? Ik ga vanille op vier manieren bereiken en dan gaan we er een gerechtje van maken. Ik heb hier de vanille in zijn geheel verwerkt in banketbakkersroom. Daarop doen we een koekkruim, vanille-ijs, een mango gesneden en daar wat vanille ook weer doorheen gedaan. We hebben een siroop gemaakt van bruine suiker. Koekje, oftewel tuille, Frans gezegd. Daar is ook weer vanille doorheen gedaan en daarop komt een leuk Hollands viooltje. Hmmm. Dit is wel echt heel lekker.