Hoe maak je sojamelk?
Zo. Hee. Jij kan mij laten zien hoe je dus van sojabonen sojamelk maakt. Dat kan ik jou laten zien. Okee, top! Staat je goed, Janouk. Bedankt! Vertel. Om te beginnen, we hebben net de soja van het land gehaald. Dus we hebben hier de droge sojaboon. Ja. En dan gaan we naar stap twee. Het weken van de boon. Gaan we ze in water leggen en je ziet dat ze een stuk groter zijn geworden. En zachter. En zachter. Dan gaan we de geweekte bonen die we dus net hadden, die gaan we nu met water samen tot een slurrie mengen. Hoe? Een slurrie. Slurrie? Slurrie. Okee. Dus sojaboontjes, hop, water erbij in. En dan gewoon malen. Keihard mixen? Ja, succes! Bedankt! Is gewoon hard werken dit, hoor. Ja, gaat de goeie kant op. Is 'ie al goed? Dit ziet er goed uit. Het ziet er een beetje uit als een enorme dikke milkshake. Okee, en nu gaan we zeven. Okee, check. Nou, hebben we een zeef nodig. Hatseklats. Zo.
Nou, we hebben al best wel wat toch? Ja, volgens mij ook. En dan hebben we sojamelk van Nederlandse bodem. Verser dan vers! Verser dan vers. Dit is het moment van de waarheid, jongens. Ja, het is romig, vettig is 'ie, vol en het smaakt een beetje... Ruikt ook wel een beetje naar noten, een beetje nootachtig. Goedgekeurd hoor. Mooi. Zeker. Kijk. Geweldig. Dop erop. Yes! Die zit, nice. Zelfgemaakte sojamelk.
Hoppa. Zo. Naast soja kun je ook van andere plantaardige gewassen een melkachtige drank maken. Wat dacht je bijvoorbeeld van erwtenmelk, amandeldrink, rijstmelk, haverdrank en kokos? Hmm... Mmm!